Hypermarketuri, televiziuni, radiouri şi hoteluri de lux nu plătesc drepturile artiştilor

Directorul general al instituţiei, Ştefan Gheorghiu, a precizat miercuri, la Constanţa, că pe lista neagră se află unităţi precum Kaufland, care are peste 40 de magazine în ţară. “Ei vor să plătească o sumă de circa 4.500 de lei pe lună, pentru toate magazinele, ceea ce înseamnă circa 7% din cât datorează“, a precizat Gheorghiu.

Pe lista neagră se găsesc şi nume importante din mass-media, dintre care amintim National TV, Prima TV, OTV şi DDTV, Naţional FM, Deutschewelle şi zeci de posturi de radio şi TV locale. Mulţi nu plătesc pentru că nu consideră că difuzează şi programe care intră sub incidenţa acestei legi (cum ar fi posturile de radio religioase administrate de arhiepiscopii), iar alţii plătesc, dar cu foarte mari întârzieri (cazul Naţional FM), potrivit lui Gheorghiu. Şeful CREDIDAM spune că cei de pe lista neagră vor fi acţionaţi în instanţă.

Inspectorii CREDIDAM au început şi controale pe litoral, unde au constatat că multe instituţii nu plătesc taxa pentru muzica pe care o folosesc. Pe această listă se găsesc hoteluri de patru stele (Palm Beach, Savoy, Bulevard – toate din Mamaia), cluburi, restaurante, terase, pub-uri, dar şi transportatori rutieri. Sumele restante sunt cuprinse între 285 şi 5.556 de lei.

Lista albă a marilor utilizatori de pe litoral – deci cei care îşi plătesc toate taxele – numără numai 11 instituţii.

Cu toate acestea, Gheorghiu a precizat că numărul artiştilor înscrişi în CREDIDAM a crescut de la an la an, ajungând la circa 850, iar numărul încasărilor şi al plăţilor efectate a crescut de asemenea constant în ultimii ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed