Îi batem pe bulgari și letoni la salariul minim și ne apropiem de unguri! Suntem însă departe de vest

Salariul minim din România este unul dintre cele mai reduse din UE, sub noi aflându-se doar bulgarii și letonii, conform datelor prezentate de Eurostat. În calcul au fost luate 21 de state din cele 27 din Uniunea Europeană. România are salariul minim de 466 de euro. Bulgaria ocupă ultimul loc, cu 312 euro, iar Letonia se situează pe penultimul, cu 430 de euro. Deasupra noastră se află ungurii, cu 487 euro. La polul opus se află Luxemburg, cu 2.142 euro, Irlanda, cu 1.656 euro, și Olanda, cu 1.636 euro.

 

 

 

 

Salariul minim este cel mai mic salariu pe care angajatorii sunt obligați prin lege să-l plătească angajaților lor. Salariul minim național de bază poate fi stabilit la o rată orară, săptămânală sau lunară, iar acest salariu minim este aplicat prin lege adesea după consultarea partenerilor sociali, sau direct prin acord intersectorial național (precum în cazul Belgiei și Greciei).

 

Salariul minim național se aplică de obicei tuturor angajaților sau cel puțin unei majorități mari a angajaților din țară. Unele țări au excepții, de exemplu pentru lucrători mai tineri, ucenici sau lucrători cu dizabilități.

 

Legile privind salariile minime conțin prevederi pentru revizuirile periodice ale ratei, care implică adesea negocieri tripartite între guvern, sindicate și angajatori, pentru a reflecta schimbările prețurilor, salariilor și a altor factori economici. Salariul minim poate fi supus reevaluării automate (indexat la indicele prețurilor de consum sau creștere economică) sau la creșteri discreționare (prin legislație).

 

În România sunt aproximativ 1.370.000 de angajați care lucrează cu salariul minim, ceea ce reprezintă 24% din numărul total de salariați care ajunge la aproximativ 5.631.000.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed