Industria începe cu stângul trimestrul al doilea. Cifra de afaceri a scăzut cu 4% faţă de luna trecută (VIDEO)

Industria a fost singura componentă din economia românească care a crescut în primul trimestru din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi aşa, ultimele informaţii de la Institutul Naţional de Statistică arată, însă, o temperare a veniturilor din industrie. Cifra de afaceri s-a redus cu 4% în aprilie 2010 faţă de luna precedentă. 

Cele mai puternice scăderi au venit în industria extractivă, minus 9,9 la sută, şi în cea a bunurilor de uz curent, minus 8,5%. S-au redus şi veniturile în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi a celor de capital.

 De altfel, toate componentele au marcat scăderi importante, cu excepţia producătorilor de bunuri intermediare, unde minusul a fost de numai 0,3% şi de industria energetică, cu o uşoară creştere.

Şi comenzile noi din industrie, care indică tendinţa veniturilor din viitor ale companiilor, s-au redus cu 7% faţă de martie. Au avut de suferit companiile din sectorul de capital şi al celor de uz curent. Asta în condiţiile în care INS a contorizat creşteri în sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată şi pentru cele intermediare.

În ritm anual, statisticile arată ceva mai bine, însă acest lucru se datorează, în mare parte, bazei de comparaţie slabe din 2009. Astfel, cifra de afaceri din industria românească a crescut cu 13% în aprilie faţă de aceeaşi lună din 2009, avans mult mai mare decât în lunile precedente. Şi comenzile noi din industrie au continuat să crească puternic, cu 26% în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed