Industriaşii români vor să preia fabrica Nokia. Fără bani, „în locaţie de gestiune”

0

Confederaţia patronală UGIR 1903 a trimis o scrioase către CEO Nokia Stephen Elop prin care cere  companiei finlandeze să-i cedeze conducerea fabricii de la Jucu „prin acordarea locaţiei de gestiune” până la sfârşitul crizei. Cu alte cuvinte, industriaşii vor să continue producţia de telefoane în fabrică creând o nouă firmă în care finlandezii ar urma să aibă reprezentanţi în Consiliul de Administraţie la paritate cu românii.

 

Tot personalul actual ar urma să fie preluat de către noua firmă. „UGIR 1903 îşi asumă obligaţia de a asigura management-ul unităţii în condiţii de non-profit, potenţialul profit urmând să fie dirijat către fondul de dezvoltare şi modernizare al societăţii, dar va aveadreptul să dezvolte pe spaţiile de producţie  disponibile alte tipuri de activităţi care nu intră în conflict cu cele stabilite prin politica globală a Nokia şi care nu sunt în competiţie cu produsele Nokia”, se arată în documentul trimis şefului Nokia.

Potrivit lui Marius Opran, preşedinte UGIR 1903, oferta către Nokia este „neobişnuită” însă situaţia actuală face ca soluţiile să fie din categoria celor „imprevizibile”. Industriaşii spun că, în afara profitului, îi interesează salavarea celor 3.000 de locuri de muncă de la Jucu de care depind 20.000 de familii. UGIR 1903 nu contestă legalitatea deciziei Nokia şi apreciază maăsurile de compensare pe care finlandezii le vor oferi.

“Suntem convinşi însă că şi Dvs. realizaţi că aceste măsuri care vor însoţi concedierea în masă a salariaţilor de la Nokia Jucu nu pot compensa decât într-o foarte mică parte traumele pe care pierderea locului de muncă le va produce pe multiple planuri – financiar şi psihic în primul rând – asupra vieţii celor trimişi în şomaj şi a familiilor acestora. Bănuim că decizia de închidere a unei fabrici care a produs un profit de 43 milioane euro în anul financiar 2010 se datorează unei regândiri a conducerii Nokia asupra strategiei globale a celui mai mare producător de telefoane mobile din lume, incluzând o masivă redistribuire a sarcinilor între unităţile de producţie în condiţiile reducerii numărului lor”, se mai spune în scrisoare.

UGIR-1903 este una dintre cele mai mari confederaţii patronale din România, reprezentând 15% din salariaţii României. UGIR-1903 reprezintă mai ales domeniile chimie şi petrochimie, textile, servicii publice, agroalimentar, construcţii de maşini, electronică, edituri poligrafie şi sănătate.