Inflaţia anuală a preţurilor de consum din Turcia a accelerat la 67,07% în februarie

Analiştii intervievaţi de Reuters au anticipat că inflaţia anuală va urca la 65,7% luna trecută.

Sectorul combinat de hoteluri, cafenele şi restaurante a înregistrat cea mai mare creştere anuală a preţurilor, cu 94,78%, urmat de educaţie, cu 91,84%, în timp ce creşterea pentru sănătate a fost de 81,25% şi transporturi la 77,98%, potrivit institutului de statistică.

Preţurile de consum pentru alimente şi băuturi nealcoolice au crescut cu 71,12% în februarie faţă de anul precedent şi au înregistrat o creştere lunară surprinzător de mare, de 8,25%.

Rata lunară de variaţie a inflaţiei din ţară din ianuarie până în februarie a fost de 4,53%.

Cifrele ridicate alimentează îngrijorarea că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul său dureros de majorare a ratei dobânzii, de opt luni, s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprirea politicii monetare.

”Accelerarea mai puternică decât aşteptările a inflaţiei din Turcia, la 67,1% a/a în , se adaugă îngrijorărilor noastre, având în vedere că aceasta vine pe fondul unei creşteri mari a preţurilor în ianuarie şi al creşterii puternice a cheltuielilor gospodăriilor în T4”, a afirmat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de cercetare.

”Presiunile preţurilor de bază continuă să fie mari şi, dacă acest lucru continuă, posibilitatea unei reluări a ciclului de înăsprire al băncii centrale va creşte în lunile următoare”, a spus el.

Unii analişti au anticipat o eventuală încetinire a inflaţiei până la aproximativ 35% până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Capital Economics, ultimele cifre ”subliniază faptul că presiunile inflaţioniste din economie rămân foarte puternice şi sugerează că procesul de dezinflaţie a regresat la începutul acestui an”.

Ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, a fost citat de Reuters că a afirmat că inflaţia din ţară va rămâne ridicată în prima jumătate a anului ”din cauza efectelor de bază şi a impactului întârziat al majorărilor dobânzilor”, dar că indicatorul va scădea în următoarele 12 luni.

Inflaţia constant ridicată a fost alimentată de moneda slăbită dramatic a Turciei, lira, care este la un minim record în raport cu dolarul.

Lira s-a tranzacţionat luni la 31.43 unităţi pentru un dolar. Moneda turcă a pierdut 40% din valoarea sa faţă de dolar în ultimul an şi 82,6% în ultimii cinci ani.

Dobânda cheie a Turciei este în prezent la 45%, după o creştere cumulată de 36,50 de puncte procentuale din mai 2023.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed