Inflaţia din Marea Britanie a atins o valoare anuală de 5,5% în ianuarie, rămânând la un maxim din ultimii 30 de ani

Comparativ cu luna anterioară, preţurile de consum au scăzut cu 0,1%, ceva mai puţin decât se aşteptau economiştii într-un sondaj Reuters.

Inflaţia anuală era aşteptată să rămână la 5,4%.

Creşterea anuală de 5,4% a preţurilor de consum din decembrie a fost cea mai mare din 1992, iar Banca Angliei a impus majorări consecutive ale ratei dobânzii pentru prima dată din 2004, în încercarea de a limita inflaţia fulgerătoare.

Banca centrală se aşteaptă ca inflaţia să atingă un vârf de 7,25% în aprilie, proiectând anterior un nivel de 6% în raportul său din decembrie.

 Indicele preţurilor de consum, inclusiv costurile locuinţelor proprietarilor ocupanţi (IPC), a crescut cu 4,9% în perioada de 12 luni până în ianuarie 2022, de la 4,8% în decembrie, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică. Cei mai mari contributori au fost energia, combustibilul şi alimentele, printre alte articole precum maşinile second-hand.

Hinesh Patel, manager de portofoliu la Quilter Investors, a declarat că la următoarea întâlnire de politică a Băncii Angliei pare acum probabil să fie decisă o nouă creştere a ratei dobânzii, singura întrebare fiind dacă Comitetul de politică monetară optează pentru o majorare de 0,25 sau de 0,5 puncte procentuale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed