Inflația din România, mai mare decât în Rusia. Ce se întâmplă cu dobânda cheie în lume

Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, observă că speranțele investitorilor privind o scădere rapidă a ratelor dobânzilor atât în SUA, cât și în UE se estompează rapid.

El argumentează că, în ciuda performanței economice pozitive recente, inflația mai mare decât prevăzut în ambele regiuni a redus probabilitatea unor reduceri imediate a ratelor dobânzilor.

În SUA, deși datele recente indică o direcție favorabilă a inflației în general, anumite aspecte precum creșterea chiriilor generează îngrijorare. În Europa, inflația în creștere din România, plasând țara pe primele locuri la nivelul UE și al doilea pe continent, după Turcia, complică perspectivele de reducere a ratelor dobânzilor.

Maioreanu subliniază că, în România, reducerea ratei dobânzii nu este de așteptat până când inflația, influențată de politicile guvernamentale anterioare, nu începe să scadă din nou. În timp ce Banca Națională a României prevede o încetinire semnificativă a dezinflației, analiștii anticipă că Banca Centrală Europeană va menține rata dobânzii la nivelul actual în primul trimestru din 2024, urmând să înceapă să o reducă în trimestrul al doilea.

În Statele Unite, perspectivele privind reducerea ratei dobânzii sunt, de asemenea, temperate, cu investitorii împărțiți între cei care cred că inflația încetinește suficient de mult și cei care sunt îngrijorați că rămâne prea ridicată.

În ciuda acestei incertitudini, piețele anticipează acum că prima reducere a dobânzii va avea loc în iunie. Între timp, indicii bursieri au crescut semnificativ, iar investitorii individuali se adaptează la evoluțiile pieței, mulți anticipând o nouă perioadă de creștere bullish în următoarele luni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed