ING: România va rămâne în recesiune şi în 2010 (VIDEO)

Economia României s-a contractat cu 0,3% în primul trimestru din acest an faţă de perioada octombrie-decembrie 2009, uşor sub estimarea de 0,4%, avansată de economiştii ING Bank România. Activitatea economică se contractă încă din primăvara lui 2008, însă trimestrul al doilea din 2010 ar putea aduce semne uşoare de avans al produsului intern brut. Acest lucru se va datora, însă, doar efectelor întârziate ale stimulilor monetari în economie şi a îmbunătăţirii perspectivelor pe latura exporturilor.

De altfel, banca anticipează că în a doua jumătate anului, PIB-ul va continua să se contracte. Analiştii ING notează că din cauza atitudinii relaxate a FMI în negocierile cu România, ajustările fiscale încep abia acum, într-un moment mult mai rău decât în urmă cu un an. Scăderile dure de cheltuieli bugetare vor afecta foarte mult perspectivele de creştere economică. Prognoza actuală a ING indica un avans de 0,9% al PIB-ului României în 2010, dar noua estimare a băncii va indica o contracţie. Până a avansa o cifră, ING aşteaptă publicarea măsurilor de austeritate ce vor fi implementate de autorităţi.

Pentru 2011, banca estimează o creştere economică slabă de 1,5%, însă şi aceasta va fi revizuită. Scăderea salariilor bugetarilor şi a pensiilor este o măsură temporară, iar la începutul lui 2011, statul român ar putea recurge la disponibilizări masive pentru a rezolva cauza problemei, apreciază analiştii ING Bank România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed