Inițiativa „Fără penali în funcții publice”, la vot. Ce șanse are propunerea USR să fie adoptată

Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”, dar Comisia juridică, co-raportoare pentru acest proiect, nu s-a pronunţat încă.

Președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a anunțat miercuri că inițiativa cetățenească poate fi votată în plenul Senatului, chiar și fără raport din partea Comisiilor de specialitate.

 

Interlopii, luați în vizor. Printre suspecții ridicați, fostul soț al Biancăi Drăgușanu

 

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

 

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

 

Președintele interimar al Senatului a mai spus că, dacă această inițiativă astăzi va întruni numărul de voturi necesare, ea va merge la Curtea Constituțională pentru examinare de conformitate în raport cu textul legii fundamentale. Curtea are cinci zile pentru a examina.

 

„Miercuri e ziua adevărului: vot final pe «Fără Penali» în Parlament. Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD şi PNL. E posibil ca mâine să încerce tertipuri procedurale pentru a nu se da votul. Ar fi clar semnalul că vor în continuare cu penali. Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Şerban Nicolae, care ţine de luni de zile în sertar iniţiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra iniţiativei este demult depăşit: 29 iulie. Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-şi face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o iniţiativă cu termen de raport depăşit”, a scris Dan Barna marţi pe Facebook.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed