Înscrierea eșuată a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO: evaluarea făcută în 2018 este valabilă 3 ani

Ambasadorul României la UNESCO afirmă că a observat „lipsă de voință politică” la ultimele patru guverne – Cioloș, Grindeanu, Tudose și Dăncilă – cu care a lucrat în privința includerii Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Acesta a  relatat, într-o dezbatere organizată în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2018, o discuție cu premierul Dacian Cioloș, care l-a întrebat dacă dosarul mai poate fi retras odată depus. La 5 minute după discuție, Cioloș l-ar fi sunat din nou pentru a-i transmite să nu mai depună dosarul.

 

„Eu observ lipsă de voință la ultimele patru guverne cu care am avut de-a face. Vreți să discutăm sincer sau să spunem povești”, a afirmat Cioroianu, în cadrul acestei discuții.

Acesta a invocat un moment din noiembrie 2016, când spune că primise „de la București sugestia că urmează să depunem dosarul Roșia Montana”. Pentru aceasta, urma să se întâlnească cu Mechtild Rössler, șefa diviziei Patrimoniu în cadrul UNESCO.

„M-am dus în aeroport dimineața să vină doamna secretar de stat cu dosarele pe care să le depunem la UNESCO. Mă sună secretariatul domnului Cioloș, domnule ambasador, puteți vorbi cu dl. premier?”, a povestit Cioroianu.

 

Guvernul Dăncilă a decis să amâne depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO în această vară din cauza recomandării avocaților României în procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, firma canadiană care cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari.

 

Articolul integral pe HOTNEWS

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed