AcasăNEWSInsula Şerpilor, la mâna rușilor. Deja au distrus toată infrastructura

Insula Şerpilor, la mâna rușilor. Deja au distrus toată infrastructura

Trupele ruse au atacat Insula Şerpilor cu artilerie, drept urmare, întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă. Acest lucru este raportat în serviciul de presă al MVS. După o tentativă eşuată de debarcare şi un atac eşuat cu rachete, crucişătorul rusesc Moskova a bombardat Insula Şerpilor”, a anunţat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.

Insula Şerpilor este situată la 50 de km de Sulina, în Marea Neagră.

Putin viza Insula Șerpilor încă din 2016. După ce în decembrie 2015 Rusia a “furat” două platforme de foraj din apele teritoriale ucrainene în apropiere de campul gazeifer Odessa, din Marea Neagră, Putin și-ar îndrepta atenția spre mica insulă, populatăd e doar 100 de persoane.

Analistul geopolitic Aaron Korew, citat de Adevarul, atrage atenția că dacă “Rusia ocupă insula, portul Odessa va fi izolat, fapt care va tăia complet accesul în Ucraina dinspre mare. Rusia deja a ocupat toate câmpurile de gaze aflate între Crimeea şi Insula Şerpilor”.

Orașul Odessa este, de asemenea, sunb teroarea grupării pro-ruse „Luptătorii pentru eliberarea Odessei”. Liderul organizației, Aleksi Albu, a anunțat de curând că își va intensifica acțiunile

În acest context, dacă Kremlinul va intra în posesia Insulei Şerpilor, aceasta ar putea deveni o bază navală de unde luptătorii mişcării, înarmaţi cu puşti-mitraliere, să poată opera la bordul bărcilor cu motor.

„Situaţia ar fi una de coşmar pentru transporturile comerciale maritime”, afirmă Korewa.

Scena pare desprinsă din filmele SF, dar, atrage atenția analistul, la fel s-a întâmplat și în cazul Crimeei.

“Dacă Ucraina se va menţine ferm pe poziţii, iar Occidentul va învăţa din greşelile făcute, Putin nu va avea câştig de cauză în 2016”, conchide analistul.

Ultimele Articole