Iranul lansează astăzi producţia de uraniu îmbogăţit în centrul de la Natanz

Ministrul francez de externe a afirmat că anunţul Iranului seamănă cu un şantaj, adăugând că negocierile nu mai pot continua, iar sancţiunile sunt inevitabile. Oficialul de la Paris a afirmat că toate marile puteri, cu excepţia Chinei, s-au declarat de acord cu impunerea unor noi sancţiuni, pentru a determina regimul de la Teheran să renunţe la planurile nucleare.

Avertismentul vine în condiţiile în care Iranul lansează astăzi producţia de uraniu puternic îmbogăţit în centrul de la Natanz. Autorităţile susţin că au nevoie de uraniu pentru reactorul de cercetări medicale din capitală, dar vesticii cred că încearcă să obţină arma nucleară, sub acoperirea programului civil. Şeful Organizaţiei pentru energiei atomică, Ali Akbar Salehi, a precizat că Teheranul este gata oprească programul de îmbogăţire a uraniului de îndată ce Occidentul va fi dispus să trimită combustibil nuclear pentru programul de cercetare ştiinţifică.

 Centrul de îmbogăţire de la Natanz, aflat în centrul ţării, se află sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Are peste 8.000 de centrifuge, dintre care circa 4.600 sunt deja active. Instalaţiile subterane de la Natanz pot adăposti însă 50.000 de centrifuge, au declarat experţii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed