Dezastru pentru Irlanda. Rating-ul a fost retrogradat cu 5 trepte de Moody’s

0

În plus, perspectiva asociată ratingului ‘Baa1’ este una negativă, ceea ce înseamnă că Moody’s ar putea retrograda, din nou, Irlanda, se informează într-un comunicat de presă al agenţiei de evaluare

‘Credibilitatea suverană a Irlandei a avut de suferit de pe urma impactului pierderilor băncilor asupra bilanţului contabil al guvernului’, a declarat vice-preşedintele Moody’s, Dietmar Hornung.

Conform celor mai recente anunţuri, guvernul irlandez s-a angajat să injecteze aproximativ 50 de miliarde de euro în sectorul bancar, un niel echivalent cu 32% din PIB.

‘În plus, un alt factor care a influenţat decizia de rating este incertitudinea crescută faţă de perspectivele economiei irlandeze, ca urmare a crizei severe din sectoarele serviciilor financiare şi imobiliar, precum şi a contracţiei creditului privat’, a explicat Dietmar Hornung.

Potrivit acestuia, intenţia guvernului de a reduce cheltuielile cu 15 miliarde de euro în următorii patru ani, în ideea de a aduce deficitul bugetar la 3% din PIB, are un impact considerabil asupra perspectivelor de relansare ale Irlandei.

În al treilea rând, agenţia de rating consideră că situaţia financiară a guvernului irlandez s-a deteriorat semnificativ. ‘Moody’s se aşteaptă ca nivelul de îndatorare al Irlandei să crească până la 120% în 2013, de la 66% în 2009, iar dacă sunt incluse şi datoriile băncii de rebuturi NAMA, datorii garantate de stat, Moody’s se aşteaptă ca raportul să ajungă la 140%’, a subliniat Dietmar Hornung.

Agenţia de rating avertizează că în cazul în care capacitatea de ajustare a Irlandei se va dovedi insuficientă pentru a stabiliza indicatorii de îndatorare în viitorul apropiat, va urma o nouă retrogradare. Moody’s va monitoriza cu atenţie măsurile luate de guvern în cadrul planului de consolidare fiscală precum şi evoluţia planurilor pentru mecansimul de sprijin discutat cu UE. În sens invers, deşi apreciază că o eventuală îmbunătăţire a ratingului este puţin probabilă în viitorul apropiat, Moody’s consideră că perspectiva de rating ar putea să fie adusă la stabilă, dacă Irlanda demarează o consolidare fiscală, sprijinită de reluarea creşterii economice, care ar stabiliza situaţia financiară a guvernului pe baze durabile.