Isărescu le dă bancherilor o gură de oxigen

Analiştii caracterizează modificarea adusă de BNR ca fiind „mai puţin restrictivă” şi spun că reprezintă „o gură de oxigen pentru bănci”. Rezervele minime obligatorii se aplică pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mică de doi ani la finele perioadei de observare, iar ratele RMO sunt de 15% la lei şi 20% la valută. Pentru pasivele cu scadenţă reziduală de peste doi ani rata RMO este zero.

 

Banca centrală a aprobat recent un regulament care prevede că „pentru mijloacele băneşti în monedă naţională şi în valută cuprinse în baza de calcul a RMO, care au o scadenţă reziduală mai mare de 2 ani de la sfârşitul perioadei de observare şi care nu prevăd clauze contractuale referitoare la rambursări, retrageri, transferări anticipate, precum şi pentru împrumuturile nerambursabile în monedă naţională şi în valută, BNR poate stabili rate diferenţiate ale RMO”.

 

Conform explicaţiilor transmise de BNR pentru ZF, regulamentul elimină condiţia anterioară ca scadenţa iniţială a pasivelor să nu fie modificată prin prelungiri/reînnoiri ulterioare, fiind astfel suficientă îndeplinirea a doar două criterii pentru ca aceste pasive să beneficieze de rata RMO de 0%.

 

Citeste materialul integral pe ZF.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed