Josipovic: Relaţiile economice dintre România şi Croaţia se vor intensifica după aderarea Croaţiei la UE

0

„Deşi statele noastre au relaţii politice deschise, colaborarea economică este foarte puţin dezvoltată. Consider că după ce Croaţia va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene se vor intensifica şi relaţiile economice cu România, care sunt destul de modeste, de numai 200-300 de milioane de euro, precum şi cu celelalte economii europene. Nu suntem doi giganţi economici, dar putem intensifica colaborarea dintre statele noastre pentru a dezvolta relaţiile cu giganţii economici din Uniunea Europeană”, a precizat presedintele Croaţiei.

 

Acesta consideră că România şi Croaţia au politici şi poziţii geografice asemănătoare, relaţionând cu două mări care oferă o bună deschidere spre celelalte economii ale lumii. „Avem deschidere la Marea Neagră şi la Marea Adriatică, două mări care oferă o mai bună deschidere spre alte economii. Consider că nu putem avea două economii de succes şi o politică reuşită, dacă nu vom avea şi relaţii economice solide. Acele firme care au legat deja relaţiile noastre economice, o vor face în continuare, dar vor găsi şi alţi oameni de afaceri interesaţi de a dezvolta colaborarea dintre statele noastre”, a adăugat presedintele Croaţiei, Ivo Josipovic.

 

Camera de Comerţ şi Industrie a României organizează marţi Forumul de Afaceri România – Croaţia, unde va participa întreaga delegaţie croată, din care fac parte, pe lângă preşedinte, importanţi oameni de afaceri.

 

Forumul de Afaceri cuprinde în prima parte o sesiune plenară în care vor fi prezentate aspectele economice din cele două state, urmată de un prânz de lucru şi întâlniri bilaterale între firmele participante, pe sectoare de interes comun.

 

Principalele domenii de activitate ale firmelor participante sunt producţia, comerţul (import/export) – echipament maritim; maşini şi echipaje anti-incendiu; surse de energie regenerabilă; panouri termice; plastic; pompe şi echipamente hidromecanice; vehicule feroviare; sisteme de răcire, de ventilare, de încălzire şi de uscare. Componenta economică mai cuprinde servicii precum transporturile, depozitarea sau industria energetică.