Kelemen Hunor: Legea şi bunul simţ ne obligă să creştem pensiile cu rata inflaţiei

„Asta e întrebarea cea mai grea. Aici, legea şi bunul simţ ne obligă să creştem pensiile cu rata inflaţiei. Acest lucru îl vom discuta în octombrie, cu ocazia dezbaterii legii bugetului de stat. Un singur lucru poate să facă Parlamentul sau Guvernul, să amâne această prevedere, ceea ce nu va face. În ceea ce priveşte salariile acolo discuţiile sunt în derulare. În coaliţie am spus că vom respecta legea. Şi moral şi legal suntem obligaţi să facem acest pas. Cresc pensiile cu mai mult de rata inflaţiei? Acest lucru vom vedea. Nu suntem într-un concurs cine oferă mai mult. Eu m-am abţinut să intervin în această discuţie. Eu spun că obligaţia noastră este să aducem pensiile la zi cu rata inflaţiei din 1 ianuarie şi să găsim resurse să păstrăm puterea de cumpărare pentru fiecare familie, cât se poate. Minuni nu trebuie să promitem”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri la Digi 24, întrebat ce se va întîmpla cu pensiile şi cu cât ar trebui majorate.

Referitor la proiectul de buget pe anul viitor, vicepremierul a precizat că „investiţiile publice trebuie susţinute, cofinanţarea proiectelor europene trebuie susţinută şi funcţionarea instituţiilor, inclusiv din zona economică”.

„Astea sunt priorităţile pentru proiectul de buget. Urmează un an dificil, nu va fi un an uşor, şi ceea ce poate să facă guvernul este de a echilibra cheltuielile şi investiţiile astfel încât să nu avem un deficit prea mare. Avem toate datele pentru a pregăti un buget echilibrat într-o perioadă grea”, a explicat liderul UDMR.

El a adăugat, referitor la reducerea numărului de bugetari, că nu doreşte să reducă numărul lor în educaţie şi în sănătate.

„Cu numărul de bugetari se poate juca foarte mult. Fiindcă înseamnă şi medici, şi profesori, şi funcţionari publici, şi poliţia, şi jandarmeria. Dacă nu facem o diferenţiere, lumea spune că suntem populişti. Eu nu vreau să reduc bugetarii în sănătate, în educaţie. În educaţie chiar e nevoie de mai mulţi. Dacă îl întrebaţi pe colegul meu Lucian Bode spune că şi acolo mai trebuie. Depinde la ce te uiţi. Sunt primării suprapopulate în oraşele mari, dar sunt şi primării cu 15 oameni. Depinde unde ne uităm. Sigur, dacă merge digitalizarea înainte, la un moment se reduce numărul angajaţilor la ghişeu. Dacă noi am spune azi – 6% pentru Educaţie – ne trezim la finalul anului că nu cheltuim aceşti bani. Trebuie să mergi treptat. Dacă facem calculele în acest moment pentru Educaţie, nu trebuie să ne uităm doar la bugetul ministerului Educaţiei. Sunt foarte multe investiţii care vin de la alte ministere”, a mai explicat Kelemen Hunor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed