KPMG: Modificările Codului Fiscal introduc neclarităţi în răspunderea solidară la plată

„Este greu de spus cum se va aplica în practică răspunderea solidară a angajatului şi angajatorului, în cazul recalificării contractelor de drepturi de autor ca muncă dependentă”, spune directorul departamentului de Asistenţă Fiscală al KMPG. „Este neclar cine şi cât va plăti. În plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente”, a adăugat Racoviţan. „În Marea Britanie, ştim un caz în care s-a ajuns în instanţă, într-o speţă similară”.

În cazul calificării veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor ca muncă dependentă, noile modificări ale Codului Fiscal nu aduc, practic, modificări legislaţiei, întrucât criteriile pentru recalificarea veniturilor se regăsesc deja în normele curente, spune Racoviţan.

„Nu văd de ce Fiscul nu ar putea să re-încadreze veniturile ca dependete şi azi. În plus, în noile norme nu se menţionează dacă noile criterii se aplică toate sau doar unul singur pentru a determina dacă munca respectivă este dependentă, e foarte vagă exprimarea”, a mai spus Racoviţan.

„Eu încă sper să nu treacă în forma actuală, prevederile sunt foarte neclare”, spune Racoviţan.

„Sfatul meu este să analizaţi contractele pe care le aveţi şi vedeţi care sunt riscurile, şi reparaţi ce se mai poate”, a declarat Racoviţan în cadrul unei conferinţe.

Modificările Codului Fiscal vor fi adoptate în forma curentă săptămâna aceasta, conform unor surse, urmând să intre în vigoare la 1 iulie. Una din principalele modificări este reprezentată de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, şi impozitarea lor în consecinţă. Astfel, firmele ar fi obligate să plătească solidar cu angajaţii toate contribuţiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de muncă disimulate sub forma microîntreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanţă de Urgenţă, prin intermediul căreia vor fi adoptate modificările, majorează şi taxa „de solidaritate” pe clădiri, la un nivel dublu faţă de propunerile iniţiale, de 50-200% din impozitul datorat în funcţie de numărul clădirilor aflate în proprietate şi neînchiriate, şi introduce impozitul de 16% pe tranzacţii cu acţiuni, pe toate tipurile de bonuri oferite de firme ca beneficiu supimentar angajaţilor (cum ar fi bonurile de masă şi cadou), precum şi pe câştigurile din dobânzi rezultate din conturi curente.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed