Legea Responsabilităţii Fiscale interzice majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri

Legea responsabilităţii fiscale ar urma să asigure predictibilitate în cheltuirea banilor publici. Potrivit proiectului, rectificările bugetare vor fi limitate la maxim două pe an, autorităţile locale sunt obligate să prevadă planuri financiare fundamentate pe 3 ani, iar majorările salariale din sectorul bugetar sunt interzise cu şase luni înainte de alegeri.

Actul normativ impune instituţiilor publice limite de cheltuieli multianuale şi opreşte redirecţionarea banilor pentru investiţii către plata pensiilor şi a salariilor. Adoptarea Legii Responsabilităţii Fiscale este o condiţie asumată de autorităţile române în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană.

Guvernul a decis în noiembrie ca textul Legii responsabilităţii fiscale să fie promovat de urgenţă în Legislativ prin miniştrii PDL care sunt şi parlamentari. Aceasta în perioada în care Executivul nu putea da ordonanţe de urgenţă. Noul Executiv al premierului Emil Boc şi-a propus, în programul de guvernare, aprobarea de către Parlament a bugetului pe 2010 până la 16 ianuarie şi adoptarea legii responsabilităţii fiscale până în martie 2010.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrarii pe site pentru comentarii. Acum îti poti exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai usor. Comenteaza si tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed