Liderul rezistenței anti-talibane anunță că este gata să moară în luptă: „Ce este mai sfânt decât să aperi libertatea?”

Liderul rezistentei anti-talibane din nordul Afganistanului, Ahmad Massoud, a declarat luni intr-un interviu pentru Sky News ca este gata sa moara pentru a apara poporul afgan de talibani. „Ce este mai sfant decat sa aperi libertatea?”, a declarat Massoud.

„Am o obligatie fata de poporul din Afganistan, fata de noua generatie. Generatiile trecute au jurat sa slujeasca aceasta tara, sa o ajute, sa o apere. Iar noi, noua generatie, trebuie sa facem acelasi juramant, sa facem acelasi lucru. Sa aparam valorile Afganistanului, valorile poporului afgan, si sa aparam aceasta tara.

(…) Sunt mii si mii de oameni gata sa puna mana pe arme pentru a se alatura rezistentei. Problema este lisa de munitii, armament si resurse.

Mie nu mi s-a lasat alta optiune decat de a face ceva sa apar aceasta tara, sa apar acest pamant. Trebuia sa ne aparam casele, pentru ca un razboi vine peste noi. Sunt doar un politician care incearca sa isi apere tara, caruia nu i-a ramas alta alternativa decat sa se ridice si sa isi apere tara”, a declarat Massoud pentru Sky News.

„Nu va este frica de moarte? Sunt oameni care doresc sa va ucida”, a intrebat jurnalista.

„Nimeni nu poate spune ca nu-i este frica de moare. Desigur, ca mi-e frica de moarte. Insa este ceva mai important, sfant: apararea oamenilor, a celor inocenti, apararea drepturilor omului, ale femeilor, apararea libertatii de exprimare, libertatea cu totul. Ce este mai sfant decat sa aperi acestea? Daca imi vor lua viata? Ei bine, am avut o viata implinita”, a raspuns liderul rezistentei.

Fortele de rezistenta din nordul Afganistanului, din Valea Panjshir in special, anunta ca au reusit sa respinga ofensiva talibana de duminica noapte. „Bufonii talibani vor musca tarana”, anunta Frontul National de Rezistenta (FNR).

UPDATE 50 de talibani au fost ucisi, iar alti 20 au fost luati prizonieri. Un singur membru al rezistentei a fost ucis.

„Operatiunea ofensiva de aseara a talibanilor a esuat lamentabil”, se anunta pe contul oficial de Twitter al FNR.

„Fortele sovietice au esuat de 7 ori sa cucereasca valea Panjshir in anii 1980, iar Panjshir a rezistat si in anii 1990 in fata talibanilor. Inca o data 3000+ bufoni talibani se indreapta spre noi pentru a musca tarana”, a mai anuntat rezistenta.

Talibanii au anuntat duminica aceasta ca „sute” de combatanti de-ai lor se indreapta spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, una dintre rarele zone din Afganistan care se sustrage controlului gruparii islamice, informeaza AFP.

„Sute de mujahedini ai emiratului islamic se indreapta spre provincia Panjshir pentru a prelua acolo controlul, dupa ce responsabili locali au refuzat sa o predea in mod pasnic”, au anuntat talibanii pe contul lor de Twitter in araba.

Talibanii au intrat pe 15 august in capitala Kabul fara a intampina prea mare rezistenta, in urma unei ofensive fulgeratoare incepute in luna mai, dupa ce a inceput retragerea fortelor americane si ale NATO.

La inceputul saptamanii aparusera informatii ca fostul vicepresedinte afgan Amrullah Saleh si Ahmad Massoud, fiul unui cunoscut comandant militar afgan, organizeaza o miscare de rezistenta impotriva insurgentilor talibani in provincia Panjshir, miscare denumita Frontul National de Rezistenta (FNR).

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistentei mujahedinilor impotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat impotriva talibanilor. Comandantul Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir’, a fost asasinat de reteaua terorista al-Qaida in 9 septembrie 2001, cu doua zile inainte de atentatele de pe teritoriul american.

„Talibanii nu vor dura daca vor continua astfel. Suntem gata sa aparam Afganistanul si atentionam impotriva unei bai de sange”, a declarat duminica Ahmad Massoud pentru postul Al-Arabiya.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed