Lituania: 3 partide ajung la un acord de guvernare

„Am decis să semnăm acordul de coaliţie mâine în parlament”, a declarat reporterilor în timpul serii liderul social-democrat Algirdas Butkevicius, principala formaţiune a coaliţiei. El este prezentat ca viitor prim-ministru.

 

Acordul implică partidul social-democrat /centru-stânga/, partidul Muncii /stânga populistă/ şi micul partid Ordine şi dreptate /dreapta populistă/.

 

Formarea noului guvern de coaliţie este totuşi supusă constituţional aprobării şefului statului lituanian.

 

Dar preşedintele Dalia Grybauskaite a declarat după alegeri că ea nu va accepta o coaliţie ce include partidul Muncii, condus de foarte controversatul Viktor Uspaskih şi suspectat de fraudă electorală.

 

Butkevicius a spus că, în temeiul acordului de luni, el va fi prim-ministru şi partidul său social-democrat obţine de asemenea şapte portofolii, inclusiv la Finanţe, Economie şi Afacerile Externe.

 

Partidul Muncii obţine cinci portofolii şi Ordine şi dreptate două.

 

Cele trei partide au obţinut la alegeri un total de 78 de locuri în parlamentul de 141 de locuri. Coaliţia de centru-dreapta condusă de partidul conservator, ce a condus ţara timp de patru ani, a fost învinsă.

 

În plus faţă de acuzaţiile de fraudă electorală ce planează asupra partidului Muncii, liderul său Viktor Uspaskih, om politic controversat de origine rusă şi membru al Parlamentului European, face personal obiectul unei anchete privind suspiciuni de finanţare ilegală a partidului.

 

Cele trei partide, cu toate acestea, au decis să nu cedeze la ameninţarea preşedintelui Grybauskaite de a nu accepta o coaliţie ce include acest partid.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed