Mâncarea, tot mai scumpă

0

Mâncarea e tot mai scumpă. Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut și în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a majorării prețurilor la carne, uleiuri vegetale și cereale, care au contracarat scăderile de prețuri la zahăr și produse lactate, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, arată Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 119,1 puncte, în creștere cu 0,3% față de nivelul de 118,8 puncte înregistrat în luna martie. Totuși, valoarea din luna aprilie 2024 este mai mică cu 9,6% comparativ cu valoarea înregistrată în luna aprilie a anului trecut. Creșterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând unui avans de 1,6% al prețurilor la carne. Potrivit FAO, prețurile mai mari la carnea de pasăre, carnea de vită și oaie au compensat pentru scăderea ușoară a prețurilor la carnea de porc, datorată cererii slabe în Europa Occidentală și China.

Creșterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând unui avans de 1,6% al prețurilor la carne. Potrivit FAO, prețurile mai mari la carnea de pasăre, carnea de vită și oaie au compensat pentru scăderea ușoară a prețurilor la carnea de porc, datorată cererii slabe în Europa Occidentală și China.

Prețurile la cereale au crescut și ele cu 0,3%, după trei luni de declin, susținute de prețuri mai mari de export la porumb. O creștere similară a fost înregistrată în cazul prețurilor la uleiurile vegetale. În schimb, prețurile la zahăr au scăzut cu 4,4% în aprilie comparativ cu luna martie și cu 14,7% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, pe fondul îmbunătățirii prognozelor privind oferta mondială. Producția de zahăr se anunță a fi una peste așteptări în India și Thailanda, în timp ce îmbunătățirea condițiilor meteo în Brazilia a atenuat temerile referitoare la următoarea recoltă de trestie de zahăr, a explicat FAO. De asemenea, prețurile la produse lactate au scăzut cu 0,3% per total, după șase luni consecutive de declin, chiar dacă prețul untului a continuat să crească și în luna aprilie din cauza diminuării stocurilor în Europa Occidentală.