Marile studiouri de film au încheiat anul 2009 cu încasări mari, care au depăşit aşteptările

Extraordinara performanţă a peliculei 3D Avatar, care a realizat încasări de peste un miliard de dolari în doar trei săptămâni de la lansare, a încheiat un an profitabil pentru box-office.

Vânzările de bilete în SUA au totalizat în 2009 10,7 miliarde de dolari, peste recordul din 2008 de 9,78 miliarde. Şi numărul spectatorilor a crescut anul trecut, cu 3%.

Studiourile de film au avut succes în întreaga lume, unele filme fiind însă mai profitabile în afara SUA. Capacitatea de a cere mai mult pentru un bilet la o peliculă 3D a reprezentat în 2009 valoare adăugată pentru studiouri, care au lansat pe bandă rulantă pelicule tridimensionale, toate bucurându-se de un mare succes: „Avatar,” „Up,” „Monsters vs. Aliens” şi „My Bloody Valentine”.

Warner Bros. a realizat în 2009 patru miliarde de dolari din vânzări de bilete la nivel mondial, depăşind recordul anterior de 3,66 miliarde realizat în 2007. Warner a vândut bilete în valoare de 2,13 milarde dolari în SUA şi 1,87 miliarde dolari în restul lumii. Pelicula cea mai bine vândută a studiourilor fost „Harry Potter and the Half-Blood Prince”, care a realizat 302 milioane dolari în SUA şi peste 600 la nivel mondial (929 milioane de dolari în total).

Warner Bros. a lansat două dintre filmele surpriză ale anului 2009 – comedia „The Hangover” şi pelicula „The Blind Side”. „Sherlock Holmes”, lansat de Crăciun, a avut succes, realizând 140,7 milioane de dolari în primele 10 zile în SUA. Titluri mai slabe lansate de Warner au fost „Ninja Assassin”, „Terminator Salvation” şi „The Informant”.

Studiourile Fox au vândut bilete de cel puţin 4,04 miliarde de dolari la nivel mondial – 1,74 miliarde dolari în SUA şi 2,45 miliarde dolari în restul lumii. Fox a încheiat anul într-o notă puternică, având pe marile ecrane „Avatar” şi „Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel”. „Ice Age: Dawn of the Dinosaurs” a vândut bilete în valoare de 691 milioane dolari în lume. Studiourile au avut succes în box-office şi cu continuările „X-Men Origins: Wolverine” şi „Night at the Museum: Battle of the Smithsonian”.

Şi Sony a avut un an bun, vânzând bilete în valoare de 1,46 miliarde dolari în SUA şi 2,13 miliarde în lume. Printre titlurile cele mai profitabile ale studiourilor se numără „2012”, care a vândut bilete în valoare de 590 milioane dolari în lume şi 162 milioane în SUA şi „Angels and Demons” – 352 milioane dolari în şi 133 milioane în SUA. Şi documentarul care prezintă ultimele luni de viaţă ale lui Michael Jackson, „This Is It”, a vândut bine, cumulând 183 milioane dolari în lume şi 72 milioane în SUA.

Paramount a avut încasări de 1,48 miliarde în box-office-ul american şi 1,31 milioane în lume. „Transformers: Revenge of the Fallen” a fost un succes, realizând încasări de 402,1milioane în SUA şi 433,2 în lume. Paramount a relansat cu succes în 2009 franciza „Star Treck”, care a adus 257 de milioane în SUA şi 128 milioane în lume. Studiourile au făcut istorie în box-office cu pelicula cu buget foarte mic „Paranormal Activity” pe care a achiziţionat-o pentru câteva sute de mii de dolari şi care i-a adus încasări din bilete de 108 milioane dolari doar în SUA.

Disney a avut un an puternic, cu încasări de 2,93 miliarde dolari în lume şi 1,23 miliarde dolariSUA . Pelicula 3D „Up” a reprezentat un hit comercial, cu încasări din bilete de 293 milioane dolari în SUA şi 420 milioane în lume. Comedia „The Proposal”, cu Sandra Bullock şi Ryan Reynolds a fost unul dintre filmele de succes ale studiourilor, cu 164 milioane dolari SUA şi 153 milioane în lume.

„G-Force”, „A Christmas Carol” şi „The Princess and the Frog” se numără printre titlurile de succes ale Disney, în timp ce „Old Dogs” şi „Confessions of a Shopaholic” reprezintă pelicule slabe, care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Universal este singurul studio care nu a depăşit un miliard de dolari în box-ofice-ul american, terminând anul cu aproximativ 900 milioane dolari încasări în SUA şi 1,2 miliarde dolari în lume. Cel mai bun titlu atât în SUA, cât şi la nivel internaţional, este „Fast and Furious”, cu încasări din bilete de 155,1 milioane dolari în SUA şi 207,6 millioane dolari în afara ţării. Pelicule care au adus încasări mari în străinătate sunt „Inglourious Basterds” şi „Public Enemies”.

Deşi Summit Entertainment nu este unul dintre studiourile majore, producţia sa „New Moon” a avut succes, aflându-se pe lista celor mai bune filme din 2009. A doua parte a „Twilight” a vândut bilete în valoare de 287 milioane dolari în SUA şi 381 milioane în lume.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed