Mărturiile unui expert rus despre distrugerea Gazprom

Mikhail Krutikhin, expert rus în piața petrolului și gazelor naturale, a explicat cum a distrus Vladimir Putin compania Gazprom, folosind-o pentru a „îngheța Europa”.

În 2021, Gazprom a raportat profituri record, scrie Mikhail Krutikhin într-un articol publicat de The Insider. Cu toate acestea, între ianuarie și noiembrie 2022, a existat o scădere cu 45% a exporturilor de gaze către țările din străinătate.

„În prezent, compania nu plătește dividende, se confruntă cu venituri în scădere și se confruntă cu perspective incerte de piață”, relatează Mikhail Krutikhin punând în lumină modul în care prioritizarea pieței externe și utilizarea gazului ca instrument politic au contribuit la căderea gigantului rusesc al gazelor.

Gazprom și-a construit imperiul pe exporturile de gaze, fără să acorde prea multă atenție pieței interne. Potrivit „strategiilor energetice” oficiale ale guvernului rus, monopolul de export de gaze era de așteptat să-și extindă relațiile cu cumpărătorii internaționali, permițând în același timp altor companii să răspundă consumatorilor interni.

Prioritatea exporturilor de gaze a fost stabilită de fapt în perioada sovietică când URSS, deținând rezerve vaste de gaze naturale, a intrat pe piața europeană la sfârșitul anilor 1960 și a oferit Occidentului o cooperare reciproc avantajoasă: aprovizionare neîntreruptă cu gaze în schimbul tehnologiei, echipamentelor, bunuri de larg consum și resurse atât de necesare, care îi lipseau statului sovietic. A apărut un puternic sistem de interdependență, care nu a fost ușor de zdruncinat nici măcar de factori politici precum invadarea Cehoslovaciei în 1968 sau a Afganistanului în 1979. Europa a devenit la fel de dependentă de URSS, iar mai târziu de Rusia. La începutul anului 2019, Rusia a reprezentat 39,4% din importurile de gaze către Uniunea Europeană, iar veniturile din aceste livrări au constituit 13,5% din veniturile bugetului federal.

Tentația de a perturba acest echilibru și, așa cum se numește acum, de a „arma” această interdependență prin introducerea de elemente de manipulare politică și presiune a apărut odată cu consolidarea puterii în Rusia în mâinile lui Vladimir Putin și a asociaților săi „Chekisti” (agenți ai poliției secrete – n. red.). Acest grup nu a avut în vedere principiul „win-win”, care implică dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase bazate pe concesii reciproce. Ideologia Kremlinului a început să acorde prioritate tacticilor unui criminal de stradă: „loviți mai întâi” și „dacă cedați chiar și puțin, sunteți învinși”. Aprovizionarea cu gaz a devenit treptat un instrument de șantaj.

Totul a început cu modificarea termenilor contractuali. Prețul în contracte a început să fie determinat de politică, cu reduceri și asistență financiară suplimentară din partea Gazprom extinsă aliaților săi. Au fost făcute amenințări pentru a reduce sau întrerupe livrările celor „neînduplecați”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed