Medicii din Europa Centrală ameninţă că vor emigra în căutarea unor salarii mai bune

Astfel, medici din Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia au afirmat că salariile lor nu sunt deloc apropiate de cele ale colegilor lor din Europa de Vest. Un mare număr de medici au decis deja să trăiască şi să muncească oriunde sau să plece în ţări occidentale pentru job-uri part-time, cu program săptămânal sau lunar.

 

Aproximativ 300 de medici au demonstrat la Budapesta şi alte 10.000 de cadre medicale în întreaga ţară, potrivit MTI.

 

Janos Belteczki, preşedinte al Alianţei medicilor din Ungaria, a afirmat că doctorii din regiune se confruntă cu probleme comune, ca lipsa de finanţare corespunzătoare, probleme în dezvoltarea carierei şi migraţia foarte mare. El a afirmat că ultima soluţie la care vor recurge este greva, menţioneză MTI.

 

Guvernul Ungariei a promis că va aplica o creştere treptată a salariului în domeniul sănătăţii, dar nu există garanţii că negocierile vor continua după o majorare nesemnificativă a remuneraţiilor, a afirmat Belteczki. Executivul se concentrează pe adoptarea unor măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar la 2,7% din produsul intern brut până la finalul lui 2013.

 

Igor Tibensky, preşedintele unui sindicat de la spitalul universitar din capitala slovacă, a reclamat faptul că instituţiile medicale nu obţin suficientă finanţare de la stat pentru a-şi acoperi costurile. ‘Nu este suficient personal în spitale’, a afirmat Tibensky.

 

Cehii şi slovacii s-au ajutat între ei până acum: mulţi doctori slovaci i-au înlocuit pe colegii lor cehi care au decis să plece în Vest, iar colegii cehi au venit în ajutor atunci când slovacii au intrat în grevă.

 

În Polonia, Slawomir Neumann şi Igor Radziewicz-Winnicki, adjuncţi ai ministrului sănătăţii, au declarat că guvernul lucrează la o revizuire a actualului sistem salarial din domeniul medical. La rândul său, Krzysztof Bukiel, şef al sindicatului medicilor, a avertizat că doctorii vor demisiona în masă din spitalele de stat dacă reformele în domeniul sănătăţii eşuează.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed