MFP: Noul regim de TVA nu va avea impact negativ asupra bugetului statului

El a precizat că au fost făcute calcule de către specialiştii MFP şi au fost transmise documentele de fundamentare către instituţiile financiare internaţionale, care le examinează, şi există deja nişte semnale pozitive în acest sens.

 

Potrivit oficialului MFP, nu există impact bugetar negativ pentru că există o simetrie a regimului de TVA legată de plată şi, respectiv, deducerea TVA, care se mută practic de la momentul facturării la momentul plăţii.

 

De măsura plăţii TVA la încasare vor beneficia firmele cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro, respectiv 92,8% din contribuabilii activi din România – peste două milioane (conform statisticilor MFP, 1,7 de milioane de contribuabili, în special PFA -persoane fizice autorizate- au cifra de afaceri sub 65.000 de euro).

 

Secretarul de stat în MFP Liviu Voinea a explicat că, în prezent, o firmă A cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro emite o factură către firma B şi trebuie să plătească imediat la stat TVA, în timp ce firma B deduce imediat TVA de la stat. Prin implemetarea TVA la încasare, firma A va plăti TVA doar când va încasa factura, iar firma B nu va putea deduce TVA decât atunci când va face dovada plăţii, care se face prin bancă, cu ordin de plată.

 

‘Statul nu va mai colecta imediat TVA de la IMM-uri, dar nici nu va mai credita firma mare (care deduce imediat TVA). Acesta este motivul pentru care nu există gaură la buget’, a spus Voinea, care a adăugat că această măsură lasă lichiditate în firme şi contribuie la combaterea evaziunii fiscale prin eliminarea rambursărilor fictive de TVA.

 

Secretarul de stat a spus că au fost analizate toate scenariile posibile de relaţii contractuale între firme şi există o singură situaţie potenţială de flux negativ temporar de venituri, atunci când la capătul liniei se găseşte o instituţie publică.

 

Principalele relaţii ale instituţiilor publice sunt însă cu distribuitorii de medicamente şi marii constructori, care nu se încadrează însă în categoria firmelor cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, a precizat Voinea.

 

Mai mult, numai 17% dintre farmacii au cifra de afaceri sub 500.000 de euro, iar pe scenariul cel mai negativ impactul TVA amânat la colectare ar fi de 6 milioane lei, potrivit reprezentantului MFP.

 

‘Statul nu pierde nimic din măsura plăţii TVA la încasare. Până în prezent, rambursările TVA se pot face în absenţa dovezii plăţii. Practic /măsura plăţii TVA la încasare – n.a./ va elimina rambursările fictive de TVA pentru că va fi nevoie de dovada plăţii. Peste jumătate din volumul de muncă al ANAF se axează pe verificarea rambursărilor de TVA’, a mai spus Voinea.

 

El a menţionat că măsura plăţii TVA la încasare se aplică în nouă state europene, printre care Germania, Olanda, Polonia, iar limita de 500.000 de euro, permisă de o nouă directivă europeană, fără a se solicita derogare, este perfectă pentru România pentru că 92,8% din firme se încadrează în această categorie.

 

În plus, în perioada următoare România va implementa o directivă UE care obligă statul să facă plăţi în 30 de zile, ceea ce va elimina şi acel risc de flux negativ de TVA amânat la colectare, estimat la 6 milioane lei în relaţia cu farmaciile mici.

 

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că a informat instituţiile financiare internaţionale asupra intenţiilor Guvernului de a propune plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed