Mii de fermieri polonezi au protestat la Varşovia faţă de „Otrava Verde”, nemulţumiţi de reglementările europene în materie de mediu. Au fost susţinuţi de politicieni din fostul guvern naţionalist – VIDEO, FOTO

Fermierilor li s-au alăturat reprezentanţi şi ai altor ramuri ale sindicatului Solidaritatea, care a organizat protestul – minerii şi lucrătorii din sectorul transporturilor.

Într-o mare de steaguri poloneze, în culorile roşu-alb, şi afişând bannere cu logo-ul Solidarităţii, protestatarii, mulţi dintre ei purtând veste galbene, au afişat pancarte cu sloganuri precum „Jos Green Deal”, „Jos Uniunea Europeană” şi „Otrava Verde”. Ei s-au adunat în centrul Varşoviei, unde au împărţit mere şi au fluturat pancarte cu cranii şi oase.

Farmer protests begin again in the Polish capital

The demands of the protesters in have not changed – to abolish the European Green Deal and block the import of agricultural products from Ukraine.

A previous large rally in Warsaw ended in a clash with the police. The…

— NEXTA (@nexta_tv)

Agricultorii din Polonia, dar şi din alte ţări ale Uniunii Europene au protestat în ultimele luni faţă de importurile de alimente ieftine din Ucraina şi faţă de restricţiile impuse activităţii lor de acordul Green Deal al UE pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Singurul lucru la care este bun este să fie aruncat la coşul de gunoi”, a declarat Wieslaw Czerwinski, fermier pensionar din Grojec, întrebat despre Green Deal. „Creşte costurile de producţie, creşte costurile în fiecare zi, costurile de încălzire, costurile de energie”, a enumerat el.

Protestatarilor li s-au alăturat politicieni din guvernul naţionalist anterior (PiS), inclusiv fostul premier Mateusz Morawiecki, care acuză administraţia pro-europeană a lui Donald Tusk că cedează în faţa Bruxelles-ului în detrimentul polonezilor obişnuiţi. Guvernul lui Tusk respinge astfel de afirmaţii şi spune că cei din PiS au afectat relaţiile Poloniei cu aliaţii occidentali şi nu au luat măsuri pentru a ajuta sectoare precum agricultura.

 Mówimy NIE Zielonemu Ładowi, ale też NIE utracie naszej suwerenności! – Wiceprezes PiS   

— Prawo i Sprawiedliwość (@pisorgpl)

Fermierii au obţinut deja concesii din partea UE şi a guvernului polonez, care a declarat că va plăti 2,1 miliarde de zloţi (526,74 milioane de dolari) sub formă de subvenţii pentru a-i compensa pe agricultori pentru preţurile scăzute la cereale, dar aceştia spun că nu este suficient.

Luna trecută, ei au acceptat totuşi să deblocheze punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând o blocadă care a durat luni de zile, a deteriorat relaţiile bilaterale şi a afectat comerţul ucrainean.

Green Deal, acordul în materie de combatere a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, este un angajament ambiţios de a atinge zero emisii nete de carbon până în 2050, făcând din blocul celor 27 de ţări „primul continent neutru din punct de vedere climatic”. Dar programul este criticat de industria combustibililor fosili şi de sectorul agricol, precum şi de partidele politice de dreapta şi de extremă dreapta.

„Nu suntem de acord cu toate prevederile Green Deal, care dăunează economiei poloneze”, a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea. „Vrem un referendum în Polonia pentru a stabili dacă preşedintele, parlamentul şi guvernul ar trebui să respingă Green Deal”, a declarat el pentru AFP.

Marşul a început în istorica Piaţă a Castelului din capitala poloneză, iar demonstranţii au mărşăluit până la Reprezentanţa Comisiei Europene din Polonia, înainte de a se îndrepta spre Parlament. Acolo, reprezentanţii demonstranţilor urmau să se întâlnească cu preşedintele Parlamentului, Szymon Holownia, pentru a-şi exprima nemulţumirile.

News: Poland Ahead of Big Strike Against the EU Green Deal – Protest on May 10th in Warsaw
PiS President J. Kaczyński: „From our side, these demands have our full support. We are against the Green Deal and not tactically today but fundamentally.”
Clip taken from…

— Law and Justice (@pisorgpl_EN)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed