Ministrul Cercetării, despre cloud-ul guvernamental: Am semnat actul adiţional pentru reorganizarea sumelor din PNRR pe această temă. Am transmis spre avizare de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice

„Sunt foarte încântat să vă anunţ de strategia care este una pragmatică, nu doar de discuţii, pe care am reuşit, împreună cu colegii din Parlament, să o transformăm atât din punct de vedere legislativ, prin legea interoperabilităţii, cât şi din punct de vedere practic, prin semnarea contractului de finanţare pentru platforma naţională de interoperabilitate care,cel târziu în luna mai, vom începe procedurile pentru achiziţie”, a afirmat Bogdan Ivan, la Masă rotundă organizată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în colaborare cu Visa, pe tema soluţiilor digitale pentru combaterea economiei informale din România, miercuri la Palatul Victoria.

El a mai anunţat că a semnat, marţi, actul adiţional pentru reorganizarea sumelor din PNRR privind cloud-ul guvernamental şi acum ministerul pe care îl conduce este în etapa în care a transmis către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, spre avizare, pentru a putea intra în ultima fază înainte de lansarea achiziţiei publice pentru principiul de cloud dedicat. Ivan a mai explicat că acest principiu de cloud dedicat înseamnă faptul că, până la finalul acestui an, dacă nu vor exista contestaţi, vor putea exista servicii de cloud în România, cu tot ceea ce înseamnă securitatea cibernetică şi automat upgrade, pe minim cinci ani, pe noile tehnologii care vor apărea în perioada următoare.

„În acelaşi timp, pentru a ne asigura că avem arhitectura tehnică de bază care are capabilitatea de a asigura suportul pentru această platformă de interoperabilitate, la finalul anului trecut, împreună cu suportul direct al premierului României, domnul Marcel Ciolacu, am renegociat cu cei din Comisia Europeană design-ul Cloud-ului guvernamental din PNRR. În această formă suntem în stadiul în care, chiar ieri am semnat electronic actul adiţional pentru reorganizarea sumelor din PNRR pe această temă şi suntem în etapa în care am transmis către ANAP (Agenţia Naţională de Achiziţii Publice – n.r.), pentru aviz ex ante, ultima fază înaintea lansării achiziţiei publice pentru principiul de cloud dedicat. Ce înseamnă asta? Faptul că, în situaţia în care nu o să avem contestaţii, până la finalul acestui an, putem să avem servicii de cloud în România, cu cea mai nouă tehnologie existentă azi la nivel mondial, cu tot ce înseamnă securitate cibernetică şi automat upgrade în următorii 5 ani minim pe noile tehnologii care o să apară în următoarea perioadă”, a mai precizat ministrul Cercetării.

Acesta a adăugat că „vorbim de un cadru general de viziune integrată în care nu mai lasăm ca orice agenţie guvernamentală sau un minister sau oricine altcineva să îşi facă propria feudă din datele oamenilor sau ale companiilor”.

„În această viziune unitară, un element foarte important îl are relaţia cu beneficiarii, pentru că oamenii sunt beneficiarii, fie că reprezintă o companie, fie că reprezintă o instituţie publică, fie că se reprezintă pe sine ca persoană fizică şi, din acest punct de vedere”, a concluzionat Bogdan Ivan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed