Moldovenii, ținuți în șah de Moscova

„Suntem obligaţi să facem anumite solicitări Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Au fost nişte decizii neargumentate, vrem să cerem explicaţii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem şi un memorandum în care este foarte bine specificat cum trebuie să facem exportul de origine vegetală din Republica Moldova”, a precizat Ion Sulă.

 

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor a afirmat că mai întâi trebuie estimat prejudiciul suferit de R. Moldova în urma interzicerii importurilor de legume şi fructe pe piaţa rusă, iar ulterior să fie solicitate sancţiuni. „Este pentru prima dată când R. Moldova va cere sancţiuni. În 2006, când a fost impus embargoul la vinuri, Federaţia Rusă nu era membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi nu puteam cere sancţiuni pentru Rusia”, a precizat oficialul.

 

Decizia de a solicita sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse ar putea fi luată în decurs de o săptămână, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chişinău.

 

Rusia a interzis, începând de luni, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei „insecte periculoase”.

 

Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

 

Între timp, autorităţile de la Chişinău examinează posibilitatea ca fructele şi legumele moldoveneşti respinse de Rusia să ajungă în curând pe pieţele din ţările Uniunii Europene, dar şi pe piaţa arabă şi cea belarusă. De asemenea, autorităţile de la Chişinău au propus să acorde fructe grădiniţelor, precum şi Armatei Naţionale, în urma restricţiilor impuse de Federaţia Rusă, scrie site-ul agora.md.

 

Premierul Iurie Leancă a anunţat, marţi, că Guvernul va intensifica discuţiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldoveneşti. Leancă a adăugat că piaţa din Belarus este deschisă în continuare pentru produsele din Republica Moldova. El a anunţat, de asemenea, că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este aşteptat în a doua jumătate a lunii septembrie într-o vizită la Chişinău.

 

Premierul Republicii Moldova a mai declarat că Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE va fi pus în aplicare începând din 1 septembrie, înainte de termenul stabilit iniţial.

 

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat că va lua „măsuri de protecţie” dacă se va dovedi că acordurile afectează economia rusă.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed