”Moromeții 3”, în curând, pe marile ecrane. Ce spune regizorul Stere Gulea despre bugetul filmului!

”Moromeții 3”, în curând, pe marile ecrane. Povestea lui Niculae continuă, însă nu după romanul și publicistica lui Marin Preda, respectată în primele două filme. De acestă dată scenariul este semnat de Stere Gulea.

De altfel, cineastul regizează și noua parte a sagăi Moromeților, ale căror filmări au început. Dacă maestrul Victor Rebengiuc nu a mai continuat rolul lui Ilie Moromete pe care l-a jucat magistral în prima parte a filmului (apărut în urmă cu 36 de ani), din considerente legate de vârstă (fapt pe care l-a recunoscut însăși marele artist care a împlinit luna trecută 90 de ani), Ion Caramitru și Mitică Popescu s-au stins din viață după lansarea vol. 2 al peliculei ”Moromeții”.

Noul ”Moromeții”  va fi filmat la Talpa, Teleorman, aproape de Siliștea-Gumești, satul natal al lui Marin Preda, dar și la Sinaia și București.

”Moromeții 3”, în curând, pe marile ecrane. Se filmează aproape de locurile natale ale lui Marin Preda

”Moromeții 3”, în curând, pe marile ecrane
”Moromeții 3”, în curând, pe marile ecrane

”Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce privește entuziasmul și interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu Moromeții 2. Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubește această lume și această familie, așadar, mi-am dorit să închei saga Moromeților, mai ales pentru că noi nu avem așa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda și multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului”, a spus Stere Gulea care continuă povestea lui Niculae al lui Ilie Moromete. Fiul cel mic al țăranului devine un scriitor apreciat, iar multe din detaliile scenariului fiind luate din jurnalele lui Marin Preda.

”Moromeții” partea a 3-a, îi va avea în distribuție pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Alex Călin (Niculae Moromete), dar și pe Răzvan Vasilescu, Oana Pellea ori Toma Cuzin.

Filmele românești, chiar și cele care aduc public mult în sală, precum Moromeții 2, nu aduc însă și un câștig pe măsură și nu depășesc decât arareori investiția. Singurele filme care au avut succes, în sensul bănesc, sunt filmele care au fost distribuite și în afară . În mod normal, există un producător. Dacă acesta agrează scenariul și este dispus să meargă mai departe, atunci există aceste concursuri de finanțare inițiate de Consiliul Național al Cinematografiei, care este un organism care poate finanța până la 49% din fonduri pe care le colectează din taxe de la publicitate, fonduri care nu sunt de la bugetul de stat, ci din zona mass-media. Restul de bani trebuie să vină fie din asocierea unei companii, fie a unui canal de televiziune, cum este cazul la Moromeții 2 unde regizorul a lucrat cu HBO, acesta devenind cofinanțator. S-au mai reușit cofinanțări pe la bănci, sau alte companii”, spune Stere Gulea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed