Născuți pe 1 decembrie! Leontina Văduva este una din marile personalități ale muzicii lirice mondiale ce a venit pe lume de Ziua Națională

Leontina Văduva este una din marile personalități ale muzicii lirice mondiale ce a venit pe lume de Ziua Națională

Peste 60.000 de români sunt născuți pe 1 decembrie, conform datelor MAI. Nu este doar ziua națională și și data la care s-au născut mai multe personalități,  cele mai importante fiind marea soprană de origine română Leontina Văduva, apreciata solistă de muzică folclorică Angelica Stoican, dar și scriitorul Cezar Petrescu și regretatul jazzman Johnny Răducanu.

Fiica legendarei soliste de muzică populară Maria Ciobanu, Liliana Ciobanu (63 de ani), cunoscută întregii lumi drept Leontina Văduva, marea soprană și-a făcut debutul după absolvirea Conservatorului din Bucureștie, în 1987, pe scena prestigiosului Teatru Capitol din Toulouse, Franța, țară unde continuă să locuiască. Rolul i-a adus mari satisfacţii şi a purtat-o spre victoria din 1988 la Covent Garden, când a câştigat Premiul Laurence Olivier. Franța i-a acordat în 1999 Legiunea de Onoare pentru Merite Artistice, devenind rapid una dintre cele mai mari interprete a repertoriul francez de operă, jucând în rolurile lui Manon ca: Micaela, Antonia, Juliette şi Mireille în cele importante teatre de operă din Europa. Succesul său de peste mări, a fost oferit de un rol din repertoriul italian, Mimi, soprana interpretându-l cu succes în San Francisco în 1996 şi patru ani mai târziu, la Metropolitan din New York.

Născuți pe 1 decembrie! Leontina Văduva este una din marile personalități ale muzicii lirice mondiale. Placido Domingo i-a produs un album de arii

În 1996 a înregistrat, în coordonarea lui Placido Domingo, o colecţie de arii. Leontina Văduva a repoutat succese concertistice la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House-Covent Garden, la Scala din Milano, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Teatro Colon Buenos Aires, Staatsoper din Viena sau La Fenice din Veneția.

Și regretatul Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie

Nonconformistul Johnny Răducanu și-a câștigat renumele de pionier al jazz-ului românesc. Pianist, cntrabasist, compozitor și conducătr de formație, muzicianul ar fi împlinit astăzi 93 de ani.  Cel pe care americanii l-a numit “Mr. Jazz of Romania”, în 1987, și l-au făcut membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA, s-a stins în urmă cu 12 ani, după ce și-a trăit bătrânețea dintr-o pensie de circa 100 de euro. Asta deși a avut o carieră strălucită.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri