Nicuşor Dan, despre proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1: Parcela a făcut istoric parte din Gradina Palatului / Slăbiciunea autorităţilor a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat

Primarul general, candidat pentru un nou mandat, a transmis, duminică, precizări juridice despre proiectul din Aleea Modrogan 1.

”Suspendarea Autorizaţiei de Construire şi a PUZ-ului în baza căruia s-a început investiţia privată a intervenit în dosarul 32458/3/2021, dosar care a fost suspendat până la soluţionarea dosarului 11527/3/2022. Acest dosar în care s-a solicitat de asemenea anularea Autorizaţiei de Construire a fost suspendat pe 21.11.2023 până la soluţionarea dosarului 34956/3/2021. Dosarul 34956/3/2021 este cel în care beneficiarii autorizaţiei au cerut Anulare în parte PUZ Zone Construite Protejate – Parcelarea Filipescu, dosar în care cererea le-a fost respinsă în fond in 21.05.2024 (sentinţa nu e definitivă)”, a transmis Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, Zona protejată 48 – Filipescu protejează zona constituită în 1911 la iniţiativa lui Alexandru Filipescu pe structura palat –> gradină circulară în jurul palatului –> parcelare cu străzi concentrice în jurul grădinii.

”Parcela pe care se desfăşoară proiectul în discuţie a făcut istoric parte din Gradina Palatului, si a fost marcată prin PUZ ZCP ca spaţiu verde, prevederi menţinute în vigoare prin decizia instanţei de fond din dosarul 34956/3/2021. În acest spaţiu a cărui valoare este incontestabilă, chiar în fosta grădină a palatului proiectul de faţă prevede nici mai mult nici mai puţin decât blocuri de locuinţe. Pe lângă reducerea suprafeţei de spatii verzi cu încălcarea prevederilor OUG 195/2005, după 20 de ani de agresiune urbanistică asupra Bucureştiului, investiţia în cauza duce această agresiune la un nou nivel. Niciun specialist nu ar fi imaginat ca cineva să îndrăznească să solicite blocuri de locuinţe în gradina Palatului Filipescu. Din păcate slăbiciunea autorităţilor a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat”, a mai transmis primarul general.

Potrivit acestuia, Institutul Natţonal al Patrimoniului a reţinut, în adresa 1648/2021, importanţa litigiului pentru dezvoltarea viitoare a oraşului – ”consideram cā această acţiune constituie un moment decisiv pentru viitorul moştenirii culturale a oraşului” – reţinând explicit că prin acest proiect s-a modificat caracterul general al zonei prin ”mutilarea centrului sau de interes”.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a organizat, joi, o conferinţă de presă, pe Aleea Modrogan nr. 1, unde se construiesc mai multe blocuri, el arătând că acesta este un exemplu tipic de mafie imobiliară.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed