Nimic nou, nimic surprinzător. Statul pune piedică dezvoltării sistemelor fotovoltaice

În viitorul apropiat capacitatea sistemelor fotovoltaice instalate de români ar putea fi limitată. E măsura la care se gândeşte Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. „Nu cred în supradimensionarea instalaţiilor de producere în aşa fel încât să monetizezi excesiv acest surplus de energie. Trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi”, spune George Niculescu, preşedintele ANRE.

„Atunci când noi instalăm sisteme de producţie care depăşesc capacitatea consumului, punem o presiune pe reţea. Pentru că depăşim capacitatea acesteia de a prelua acea energie. Lucru care poate duce la probleme tehnice. Se poate ajunge la supratensiuni”, a explicat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

Firmele din domeniu spun însă că măsura limitării sistemelor fotovoltaice ar fi una nedreaptă. „Prosumatorii sunt persoane fizice şi companii care au investit din fonduri proprii sau prin credite pentru a-şi susţine consumul propriu. Şi surplusul să îl livreze în reţeaua naţională. Ne uităm la câte investiţii au fost în România. Şi prosumatorii sunt cei care au investit cu adevărat”, spune Dan Tudose, reprezentant firmă panouri fotovoltaice.

Numărul prosumatorilor a crescut de la aproape 14.000 în ianuarie 2022 la peste 77.000 în iunie 2023 și se estimează să ajungă la circa 140.000 până la sfârșitul acestui an.

„Sunt necesare investiţii ale distribuitorilor în creşterea inteligenţei reţelei. sisteme de măsurare inteligente, sisteme de management al consumului care pot juca un rol esenţial în preluarea producţiei de la prosumatori”, Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

Puterea instalată a crescut de peste 11 ori în 18 luni. Anul viitor s-ar putea să ajungem, în România, la o putere instalată de circa 2.000 de MW, aproape cât trei reactoare de la Cernavodă. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed