AcasăExterneNinsori istorice în Spania, în timp ce în Grecia se face plajă....

Ninsori istorice în Spania, în timp ce în Grecia se face plajă. Ce spun climatologii

Climatologii spun că astfel de fenomene extreme vor continua tot anul.

 

„Deocamdată, este vorba de încălzire în straturile foarte înalte, în jur de 30 kilometri de la suprafața pământului, dar până la urmă avem de-a face cu perturbațiile din Arctica, unde avem temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, ceea ce a schimbat cursul normal al circulațiilor atmosferice între frigiderul arctic și cuptorul tropical. Acum avem de-a face cu influențe care să determine condiții de iarnă. Avem de-a face cu circulații perturbate față de ce eram obișnuiți, circulații de iarnă care să aducă dinspre Atlantic mase mai calde. Acum avem circulații Nord-Sud care, pe de o parte aduc aer mai rece dinspre zona arctica și duc aer mai cald în zona arctică. Față de aceste circulații, avem fie temperaturi foarte scăzute sau mai ridicate. Este un interval interesant de studiat. Lucrurile vor merge cu astfel de fenomene extreme în săptămânile, lunile și anul care urmează”, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

 

Raed Arafat s-a vaccinat împotriva Covid-19 la TV. Urmează Iohannis, dar nu va fi public momentul

 

 

Spaniolii se grăbesc să curețe străzile înainte să vină înghețul. Peste 30 de provincii sunt în alertă din cauza temperaturilor care ar putea atinge minus 15 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

La Madrid sunt așteptate temperaturi de minus 9 grade și o bună parte a serviciilor publice rămân suspendate până miercuri. Autoritățile au cerut cetățenilor să evite deplasările cât mai mult posibil și au anunțat că echipe de salvare vor livra pe calea aerului vaccinul anti COVID-19 și alimente în zonele izolate.

Zilele trecute, furtuna de zăpadă Filomena a făcut ravagii în Spania. Cel puțin cinci oameni au murit, sute de drumuri au fost afectate, iar aeroportul din Madrid a fost închis de vineri până ieri.

Pediatrul Craiu, despre efectele închiderii școlilor: Vedem tot mai des adolescenți cu tentative de suicid

 

 

În timp ce Spania s-a luptat cu o furtună de zăpadă, Grecia a avut vreme de vară. Un val de căldură a cuprins țara, cu vârfuri de 28 grade Celsius în insula Creta și 23 de grade, la Atena. La soare, în capitala elenă termometrele au arătat chiar și 31 de grade.

 

Oamenii au ignorat restricțiile și au mers în număr mare la plajă și în parcuri.

 

În mod normal, temperaturile medii pentru luna ianuarie în Grecia variază între 0 și 5 grade Celsius, cu maxime de 10 grade în regiunile de coastă, potrivit serviciului național de meteorologie.

 

În ultimii 50 de ani, temperaturi atât de ridicate în această perioadă a anului au mai fost înregistrate în 1987 și 2010.

 

 

Ultimele Articole