Norofert, producător de inputuri din România, demarează o linie de producţie de inputuri şi o investiţie de 250.000 de euro în SUA

”Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă şi unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO (simbol BVB: NRF), anunţă demararea unei linii de producţie de inputuri şi o investiţie de 250.000 de euro în una dintre cele mai importante zone agricole din SUA. Producţia se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure”, anunţă compania.

Investiţia se va derula prin intermediul companiei Norofert AG, cu sediul în Watertown, Dakota de Sud, în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experienţă de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, cu o vastă cunoaştere a pieţei şi a fermierilor din zonă.

„ Pentru Norofert, dispersia geografică reprezintă un obiectiv primordial. Tehnologia şi formulele produselor noastre ne permit accesul pe pieţe competitive, iar intrarea pe piaţa din SUA, deşi întârziată din cauza pandemiei, reprezintă un exemplu în acest sens. Este o piaţă matură, în care fermierii aplică tehnologii avansate în câmp şi în care schimbările climatice nu au acelaşi impact negativ ca în Europa de Est. Fezabilitatea proiectului este cu atât mai mare cu cât beneficiem de roadele producţiei şi cercetării laboratorului de multiplicare microorganisme din România, care va exporta tulpini concentrate de bacterii pentru utilizare în producţia din SUA”, spune Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert.

Proiectul de accesare a pieţei din SUA a început în 2020, iar de atunci s-au făcut paşi importanţi, precum omologarea unei game de produse, testări în câmp certificate, crearea unui portofoliu de produse cu potenţial de creştere în piaţa americană. În timp, conducerea companiei a explorat diverse rute de intrare în piaţă printre care participări la târguri de agricultură precum şi discuţii cu reprezentanţi şi distribuitori locali.

”În final, atragerea unui partener local reprezintă decizia strategică prin care Norofert îşi poate reduce riscurile operaţionale şi care va genera, de asemenea, cele mai multe beneficii acţionarilor companiei. Astfel, compania creată iniţial, Norofert USA LLC, deţinută în prezent integral de Norofert SA, a înfiinţat o nouă filială, Norofert AG, în care grupul deţine pachetul majoritar de 51% iar Gary Lamb 49%. De asemenea, sediul reprezentanţei din SUA a fost mutat în statul Delaware, din raţiuni fiscale. Gary Lamb va gestiona activitatea noii entităţi din Dakota de Sud, va conduce vânzările, expansiunea teritorială şi administrarea companiei. Asamblarea liniei de producţie pe piaţa americană şi colaborarea cu Lamb vin ca rezultat a unui proces de negociere şi due dilligence de peste un an”, precizează Norofert.

Linia de producţie va fi amplasată într-un spaţiu închiriat iar automatizările ce vor fi implementate vor permite companiei să menţină un număr redus de angajaţi, respectiv 2, pentru primul an. În acest moment, există precomenzi pentru fertilizanţii bacterieni ce urmează a fi produşi în noua fabrică. Demararea construcţiei liniei de producţie este programată pentru prima săptămână din luna aprilie.

Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă şi unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacităţi proprii de producţie atât în aria inputurilor, cât şi de farming agricol, linii care vor cunoaşte dezvoltare în următorii ani. Cu 65 produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convenţională, cât şi din cea ecologică, cu o nişă nouă a produselor convenţionale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO şi din octombrie 2021 acţiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 4 ani de activitate în piaţa de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital şi 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative. Obligaţiunile corporative ale companiei sunt tranzacţionate în piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed