Numărul mediu de pensionari a scăzut

Pensia medie lunară a fost de 892 lei, mai mare cu 0,2% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a ajuns la 886 lei. Raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi fără contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a scăzut la 58,6%, de la 60,8% în trimestrul precedent.

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,3%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai cinci pensionari la zece salariaţi în municipiul Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Giurgiu.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (711 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.122 de lei în municipiul Bucureşti), precizează INS.

Conform sursei citate, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,2% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (73,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, iar pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ­ au reprezentat 2,1%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual – indemnizaţie socială), în trimestrul II 2015, a fost de 622.100 persoane, din care: 485.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 10,4% din totalul pensionarilor din această categorie,
136.900 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 29,2% din totalul acestora.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed