Numărul turiştilor care şi-au petrecut Paştele în România a scăzut în 2010 (VIDEO)

Datele centralizate de Federaţia Patronatelor din Turism arată că în 2010 doar 37 de mii de români şi-au făcut rezervări pentru sărbătorile pascale, faţă de 48.500 câţi au fost anul trecut. Şi sumele cheltuite pentru vacanţă au fost mai mici. Dacă în 2009 românii au cheltuit pentru serviciile turistice peste 25 de milioane de lei, anul acesta au dat puţin peste 15 milioane de lei.

Cauzele scăderii numărului de turişti sunt multiple. Anul acesta au fost mai puţine zile libere de Paşte şi nu s-a putut face legătura cu nicio altă sărbătoare. Banii sunt o altă problemă. Deşi tarifele au rămas aceleaşi ca în 2009, puterea de cumpărare a românilor este mult redusă, din cauza crizei economice. În topul preferinţelor turistice au fost pensiunile de la Bran, Sibiu, Vrancea sau din Bucovina, care au fost ocupate în proporţie de 80 la sută.

La polul opus a fost litoralul, unde anul acesta au fost în jur de 150 de mii de turişti, faţă de 300 de mii, anul trecut.  Şi asta în ciuda faptului că hotelierii au încălzit anul acesta camerele. Din aceleaşi motive – vacanţă scurtă şi bani puţini- nici turismul extern nu a fost la cotele aşteptate. Majoritatea au plecat în Grecia sau Bulgaria, unde vacanţa i-a costat cam 480 de euro, dar cu mesele incluse, ceea ce la noi se plăteşte separat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed