O fi bine? Bănci de sânge doar pentru nevaccinați

În contextul creșterii morților subite din ultima perioadă, cele mai multe mediatizate intens în mass-media, dar și a apariției unor studii privind miocarditele post-vaccin, cererea de sânge de la nevaccinaţi este din ce în ce mai mare.

Având în vedere că noile studii arată că vaccinul anti-covid poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, precum se întâmplă după parcurgerea bolii sângele celor care nu s-au imunizat a început să fie foarte căutat.

Cazurile mediatizate în presă au dus la creșterea cererii

La sfârșitul lui noiembrie, în presa din toată lumea se vorbea despre un cuplu din Noua Zeelandă care refuza operaţia pe inimă pentru copilul lor pentru că nu li se garanta că transfuzia de sânge aferentă operaţiei va proveni de la un donator nevaccinat.

Pornind de la acest caz, băncile de sânge pentru nevaccinați au apărut imediat. Momentan, sângele „necontaminat” este „distibuit” la nivel de ONG.

O astfel de organizaţie este Safe Blood Donation (SBD), care declară că lucrează pentru a se asigura că membrii săi pot obţine sânge nevaccinat, fie proaspăt, fie conservat, în cazul în care au nevoie de el.

„Instalarea infrastructurii necesare necesită foarte mult timp şi lucrăm la aceasta la viteză maximă. Suntem deja reprezentaţi în 18 ţări din Europa de Vest, în SUA, Canada, Australia, Asia şi în diferite ţări africane”, se arată pe siteul safeblood.ch

„Vă rugăm să reţineţi că scopul nostru principal nu este să operăm propria bancă de sânge – acest lucru nu este posibil în acest moment din motive legale, dar lucrăm pentru a face acest lucru posibil oricum şi ne apropiem de asta zi de zi -, ci să ne întâlnim donatorii de sânge şi primitorii, pe care îi reunim într-o clinică (partener medical) ce permite alegerea donatorului de sânge.

Deci, nu există încă o bancă de sânge cu sânge fără ARNm, nici măcar la noi. Şi, deşi am întrebat deja sute de clinici, în acest moment – cel puţin în Europa – toate refuză în continuare să permită dreptul de liberă alegere a sângelui pentru transfuzii cu ele – sau cel puţin nu vor să fie menţionate, pentru c,ă altfel, se tem de represalii. Cu toate acestea, vă promitem că nu vom renunţa până când nu vom putea oferi o reţea mondială de astfel de clinici. Bine de ştiut, există părţi ale lumii în care cel puţin alegerea donatorului este încă posibilă, la fel ca majoritatea ţărilor africane şi majoritatea statelor din SUA” menţionează iniţiatorii proiectului.

Ce trebuie să facă un pacient, internat în spital, care vrea sânge de la un nevaccinat

Cei de la SBD recomandă să se invoce că nu se doreşte sânge conservat (ar fi contraproductiv să se invoce direct că nu se doreşte sânge de la vaccinaţi, „puteţi intra în conflict cu reprezentanţii spitalului”), iar apoi pacientul să sune o rudă care nu este vaccinată pentru a se recolta sângele pentru transfuzie sau să apeleze la sângele SBD.

Pe site-ul SBD se vorbeşte şi despre o taxă pentru membri şi de aici mai departe unii cititori din România vor identifica o oportunitate în cazul în care astfel de bănci de sânge devin legale şi încep să colecteze „capital de lucru”. Asta în ideea că în România mai puţin de 40% din cetăţeni sunt vaccinaţi, iar donatorii de sânge primesc chiar şi acum anumite stimulente, deci cu atât mai tentante ar putea fi acestea pe o nişă mai îngustă de piaţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed