O săptămână cu Internet Explorer: Browserul detestat de toata lumea

Cei de la lifehacker.com au hotarat sa verifice acest mit si au folosit timp de o saptamana doar Internet Exporer, pentru a vedea daca ura creeata in jurul acestui browser este sau nu justificata.

 

  • De ce uram Internet Explorer?

 

IE nu era mereu browserul detestat de astazi. Mai exact, in anii ’90, IE era mereu primul browser care includea noile tehnologii: CSS, Java, Ajax si multe altele.

 

Problema este ca atunci cand Microsoft facea inovatii, le facea fara a lua in considerare standardele web.  – IE este principalul exemplu al comportamentului ne competititv al Microsoft, care atunci cand au dobandit un procent substantial al pietei de internet au incetat inovatiile. Upgrade-ul la IE se facea foarte rar, o data la cativa ani, ceea ce ii enerva la culme pe utilizatorii de internet – care au descoperit intre timp alte browsere foarte bune, precul Firefox si au parasit definitiv IE-ul.

 

In ziua de astazi multi vorbesc inca de „dezastrul” IE, dar este bine de stiut ca multe lucruri s-au schimbat intre timp. Dar sa vedem ce spun cei de la lifehacker.com dupa o saptamana de Internet Explorer:

 

  • Partile bune

 

Internet Explorer nu este tocmai cel mai rapid browser de pe piata, ci chiar probabil cel mai incet – dar experimentul a dovedit ca viteza este buna.

 

Incarcarea paginilor a fost putin mai inceata ca la celelalte browsere, dar acceptabila si browserul nu s-a bolocat niciodata, timp de o saptamana – cum patin deseori cu Firefox-ul sau Chrome. „Nu a fost mai rapid decat Firefox sau Chrome in zilele lor bune, dar a fost cu siguranta mai bun, la greu, decat cele doua in zilele lor rele”.

 

A mers foarte bine si la taierea unui tab si deschiderea lui intr-o noua pagina, mult mai bine decat Firefox.

 

IE9 nu are incorporate prea multe caracteristici, dar are cateva lucruri utile pe care celelalte browsere nu le au. De exemplu, IE are o caracteristica de „tab grouping” excelenta – in care va colora tab-urile dupa anumite standarde impuse de tine si in functie de unde vin acestea.

 

  • Partile proaste

 

Partea proasta este ca IE mai duce lipsa de o gramada de caracteristi pe care alte browsere le au.

 

Chiar daca IE are inovatii precum browseing pe tab-uri, este in continuare mult in urma Firefox si Chrome. Printre caracteristicile de baza care lipsesc din IE se regasesc:

 

Sincronizarea bookmark-urilor, a parolelor, a preferintelor si a altor date pe alte computere.

Motor de cautare dupa cuvinte cheie

Spell checking

Salvarea automata a sesiunii – IE functioneaza numai daca restaurezi manual sesiunea si functioneaza la o singura fereastra.

 

  • Merita sa folosesti Internet Explorer?

 

Este IE-ul atat de rau precum spune lumea? – Nu – aceasta este concluzia experimetnului. IE-ul modern este chiar destul de solid si face update-uri mai rapide decat pe vremuri si a inceput si sa se conformeze standardelor web-ului.

 

Din pacate, in timpul cat i-a luat IE-ului sa se perfectioneze, utilizatorii experimentati de internet au ajuns sa isi doreasca mai mult de la browserele lor. Sincronizari, extensii, scurtaturi si alte caracteristici avansate au devenit un lucru atat de obisnuit incat celor care au incercat deja Firefox si Chrome le-ar fi foarte greu sa se intoarca la IE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed