Oficial BCE: Tensiunile din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa unei viitoare reduceri a ratei dobânzii

”În acest stadiu, cred că cea mai mare ameninţare este geopolitica, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu”, a declarat miercuri guvernatorul băncii centrale austriece Holzmann.

Comentariile sale au venit pe marginea Reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional.

”După cum vă puteţi imagina, doar atunci când o barcă este scufundată în [strâmtoarea] Hormuz şi este posibil să avem un preţ diferit al petrolului, iar acest lucru ne poate impune, desigur, să ne regândim strategia”, a adăugat el.

Holmann a evidenţiat ramificaţiile preţurilor energiei ca fiind cel mai important factor în ceea ce priveşte lupta Europei pentru a controla inflaţia.

El a adăugat că o creştere bruscă a preţului petrolului, de exemplu, ar constitui „un şoc major, major”.

Comentariile sale REIAU punctul de vedere al decidentului BCE Olli Rehn, care a declarat marţi că probabilitatea unei reduceri a ratei dobânzii în iunie depinde de încetinirea inflaţiei conform aşteptărilor, menţionând că cele mai mari riscuri pentru politica monetară provin din tensiunile Iran-Israel şi din războiul Rusia-Ucraina.

”Cele mai mari riscuri provin din geopolitică, atât din deteriorarea situaţiei din Ucraina, cât şi din posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, cu toate ramificaţiile lor”, a declarat Rehn, care este guvernatorul Băncii Finlandei, într-un comunicat.

”Pe măsură ce se apropie vara, putem începe să reducem nivelul de restricţie în politica monetară, cu condiţia ca inflaţia să continue să se reducă potrivit previziunilor.”

Forţele israeliene s-au angajat să răspundă sâmbătă la atacul aerian pe scară largă al Iranului asupra Israelului. Liderii lumii au cerut ”cel mai mare grad de reţinere” după ofensive.

Preţurile petrolului au fost mai scăzute miercuri după-amiază la Londra, prelungind scăderile pentru a treia sesiune consecutivă, deoarece preocupările legate de cerere au depăşit potenţialele întreruperi ale aprovizionării.

Holzmann este considerat unul dintre cei mai conservatori membri ai principalului organism decizional al BCE şi a avertizat că este mai sigur să nu se grăbească reducerea ratelor dobânzii. El a declarat recent pentru Reuters că BCE ar putea modera dobânzile în iunie, indicând un consens tot mai mare pentru o măsură pe termen scurt.

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală se apropie de o reducere a dobânzii de referinţă, cu excepţia oricăror surprize majore.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed