Omul care a făcut avere vânzând mici în Statele Unite și-a închis cârciuma! ”Little Bucharest” a fost deschis în Chicago timp de 50 de ani

A fost singurul loc din Statele Unite unde, în anii comunismului, marii noștri artiști, amintim legendarii Jean Constantin, Dan Spătaru ori Romica Puceanu, s-au întâlnit cu americanii de origine română.

Patronul restaurantului, pe care l-a preluat în anii ’80 tot de la un român, Branislav ”Branko” Podrumedzic a vândut la rândul său afacerea unui cunoscut bucătar mexican, chef Geno Bahena. Acesta a redenumit restaurantul Mis Moles. Firește că și pandemia a avut un rol în închiderea business-ului, care a ținut, ca și biserica, strânsă comunitatea românească și moldovenească din Chicago decenii la rând.

Visul american al lui Branko (originar dintr-un sătuc din Banatul sârbesc), povestea sa se împletește cu istoria ”Little Bucharest”. La 64 de ani, afaceristul continuă să fie consultat logistic pentru afacerea predată la cheie. Ocazional, rămâne organizator de evenimente în sânul comunității românești. ”Am avut lacrimi în ochi când am închis Little Bucharest. 35 de ani i-am petrecut acolo, aproape zi și noapte. A fost locul în care am bucurat mii de români și am uimit americani cu bucatele noastre. Însă după atâta efort, puterea de muncă nu mai e aceeași. Ori la un restaurant e de muncă”, ne-a declarat emoționat Branko.

Branko a făcut sarmalele celebre la televiziunile din Chicago

În ultimii 35 ani, Branko a vândut mici, sarmale, must și plăcite de milioane dolari americani

Cel care făcea comerț la Drobeta Turnu Severin cu gumă de mestecat și țigări, dar care și-a sporit cu adevărat averea vânzând de milioane de dolari în câteva decenii de activitate mămăligă, sarmale, mici, must și ciorbă de burtă, a venit în Chicago lefter, doar cu câteva cuvinte în engleză știute din filme. Cu bani împrumutați, 10.000 dolari, și-a deschis primul fast food la periferie. ”La aproape un an a urmat un market non-stop, în centrul oraşului, apoi o pizzeria. Însă cea mai mare provocare a fost când am redeschis Little Bucharest”, adaugă omul datorită căruia preparatele culinare româneşti au fost prezentate şi lăudate la: NBC, Channel 9 ori SBS, importante canale de televiziune din Statele Unite.

Am plecat prin fosta Iugoslavie în Statele Unite, deși, la vremea respectivă era o modă să emigrezi în Austria. Mi s-a pus pata de la o limuzină americană cu care s-a reîntors în ţară, în vizită, un unchi de-al meu. M-am urcat la volan și mi-am pus dorința să reușesc să-mi cumpăr una, doar a mea şi s-o conduc în America”, îşi aminteşte Branko, care și-a cumpărat după ani și ani acel timp de mașină, acum de colecție. ”Am încercat să ajung peste Ocean prin toate căile posibile şi imposibile. Am reuşit după cinci ani de încercări eşuate!”, povesteşte Branko, cel ce a organizat ani la rând și ”Taste of Romania”, unul dintre cele mai mari festivaluri românești din USA.

Acum Branko se consideră un om realizat, are două frumoase fete, americance get-beget,  Violeta (reală vedetă a știrilor meteo la postul de televiziune WGN Chicago)  și Brenda, dar și recunoștința a generații de vorbitori de limba română din cel de-al treilea oraș ca mărime al Americii. Căci la ”Little Bucharest” au avut loc majoritatea evenimentelor familiale importante din comunitate (nunți, botezuri, onomastici, petreceri de Revelion) dar și sute de spectacole.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed