Orban: România nu îndeplineşte acum majoritatea criteriilor pentru aderarea la Zona Euro

„În ceea ce priveşte România, în momentul de faţă este clar că – dacă evaluăm îndeplinirea criteriilor – nu suntem în marea majoritate a criteriilor în stadiul de a le îndeplini. Suntem destul de departe în anumite zone. Dincolo de criteriile tehnice, cred că cel mai important criteriu este cel al convergenţei reale şi aici lucrurile trebuie îmbunătăţite semnificativ. Este vorba despre continuarea reformelor structurale – lucru esenţial dacă dorim nu numai aderarea la zona euro, dar inclusiv modernizarea profundă, aşezarea pe baze puternic competitive a economiei româneşti”, a spus Leonard Orban, la o masă rotundă cu tema „Adoptarea Euro în 2015: beneficii şi vulnerabilităţi”, organizată de Reprezentanţa CE la Bucureşti.

Orban a spus că decizia de a stabili ca obiectiv aderarea la Zona Euro în anul 2015 a avut la bază necesitatea continuării reformelor.

„Desigur că au existat dezbateri asupra datei. De ce a fost menţinută aceast dată? Nu era mai bine să ne asumăm o dată ulterioară? Sau dezbateri de genul că această dată este greu de atins. Au fost mai multe puncte de vedere. Cred că decizia care a fost luată a avut la bază obiectivul absolut necesar al continuării reformelor în ceea ce priveşte realizarea acestei convergenţe reale cu zona euro, o continuare a reformării, a modernizării economiei româneşti, mai ales în condiţiile în care în anumite contexte – inclusiv contexte electorale – există tentaţia de a amâna sau pur şi simplu de a bloca aceste reforme”, a spus fostul comisar european.

El a subliniat că, în cele din urmă, este în interesul tuturor ca „aceste reforme să continue, chiar dacă obiectivul 2015 va fi dificil de atins”.

„Dacă nu creştem competitivitatea, convergenţa reală, până la urmă noi vom avea de suferit. Fiecare cetăţean al României va fi afectat de lipsa sau de încetinirea acestor reforme structurale”, a mai spus Leonard Orban.

Orban a menţionat, pe de altă parte, că aderarea la Zona Euro va aduce, pe lângă beneficii, şi anumite probleme şi limitări pentru economia romanească. Între beneficii, Orban a menţionat situarea României în „zona nucleului dur al procesului decizional european”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed