Parlamentarii coaliţiei propun Guvernului crearea „grupului de TVA”, prim pas spre Legea holdingului

Deputatul PDL Vasile Gherasim, care face parte din grupul de parlamentari ai coaliţiei care au elaborat propunerile de stimulare a mediului de afaceri, a afirmat că setul de propuneri cu care au venit democrat-liberalii a fost amendat şi cu propuneri din partea reprezentanţilor celorlalte partide din coaliţie, printre ei menţionându-i liderul grupului minorităţilor Varujan Pambuccian şi pe Mircea Coşea (UNPR).

Democrat-liberalul a precizat, pentru NewsIn, că Mircea Coşea (UNPR) a propus constituirea „grupului de TVA”. „Grupul de TVA este un prim pas către o lege a holdingului şi este un grup de firme care are cam aceeaşi acţionari şi care va avea o firmă-lider care să se ocupe de taxe şi toate chestiunile legate de impozite”, a spus pedelistul. De asemenea, este luată în calcul o altă lege a parteneriatului public-privat care să o completeze pe cea adoptată recent de Parlament, lege specială care să se refere la stat şi la parteneriatele pe care acesta le derulează cu companii mari sau holdinguri.

Gherasim a precizat că propunerile venite din partea parlamentarilor urmează să fie analizate de către Executiv. „Acum suntem în stadiul în care este nevoie de un arbitru, de o echipă de analiză stabilită la nivelul Guvernului care să ne spună care măsuri sunt fezabile sau nu. Pentru că unele idei foarte bune pe care le-am avut, în lipsa unor informaţii complete, se pot dovedi nişte gogomănii. De aceea, cei de la guvern trebuie să ne spună exact care se pot aplica şi care nu”, a declarat Gherasim.

Cu certitudine, Guvernului îi va fi avansată propunerea de creştere a cotei dividendelor întreprinderilor de stat care se varsă la buget la 80%. În schimb, o propunere iniţială a PDL a fost modificată consistent după discuţiile cu partenerii din coaliţia de guvernământ. Este vorba de o modificare a Codului Fiscal prin care contribuabilii nou înfiinţaţi care investesc 1.000.000 de euro şi creează cel puţin 50 de locuri de muncă primesc o scutire de cinci ani de la plata impozitului de profit, cu condiţia ca firma respectivă să funcţioneze cel puţin zece ani. „Am făcut această măsură şi mai liberală astfel că am scăzut suma investită de la 1.000.000 de euro la 500.000, numărul de locuri de muncă l-am redus la 25. Au fost discuţii aprinse dacă să păstrăm durata de 10 ani de funcţionare a firmei şi până la urmă s-a renunţat la ea pentru că, indiferent cât merge o firmă, ea plăteşte taxe la stat şi asigură locuri de muncă”, a declarat deputatul PDL.

Gherasim a estimat că setul de măsuri de stimulare a mediului economic ar putea intra luni în discuţia conducerii coaliţiei de guvernământ. Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a apreciat că pachetul acesta ar putea fi adoptat după 1 august.

Pe 4 iunie, un grup de şase deputaţi PDL – Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Vasile Gherasim, Sever Voinescu, Zanfir Iorguş şi Ioan Oltean – a trimis guvernului un set de şapte măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri şi relansare economică. Prima măsură vizează creşterea la 80% a cotei din dividendele întreprinderilor de stat care se varsă la buget. În al doilea rând, pedeliştii propun o deducere fiscală (pe bază de bon fiscal) de 10% din valoarea taxei pe valoarea adăugată pentru lucrări de renovare/modernizare a locuinţelor şi clădirilor. Iniţiatorii amendamentului susţin că măsura ar putea conduce la o creştere economică potenţială de 0,3%, în condiţiile în care reparaţiile şi renovările au pondere de 32% din lucrările de construcţii totalizând 37 de miliarde de lei.

Democrat-liberalii susţin şi amendarea Codului Fiscal în sensul introducerii unui nou articol, art 37 indice 1: „Contribuabilii nou înfiinţaţi care investesc în achiziţionarea de mijloace fixe amortizabile în valoare totală de minimum 1 milion de euro şi creează cel puţin 50 de noi locuri de muncă, într-o perioadă de 1 an de la data înregistrării, potrivit legii, beneficiază de scutire de la plata impozitului pe profit pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal următor celui în care sunt îndeplinite condiţiile respective”. Beneficiarii acestei măsuri trebuie să realizeze venituri impozabile pentru alţi 5 ani de la încetarea facilităţii, în caz contrar urmând să plătească impozit pe profit pe cei cinci ani, la care se vor adăuga penalităţi de întârziere.

A patra măsură vizează modificarea Codului de Procedură Fiscală astfel încât dobânda pentru fiecare zi de întârziere de plată a impozitelor să fie de 0,04%, cuantumul dobânzii putând fi modificat prin legile anuale ale bugetului. În al cincilea rând, deputaţii PDL vor să reglementeze compensarea fiscală astfel încât datoriile firmelor către bugetul de stat să fie compensate, dacă este cazul, cu creanţele pe care statul le are la respectivele firme. „Dacă legea nu prevede altfel, compensarea operează de drept când creanţele există deodată, fiind deopotrivă, lichide şi exigibile”, prevede unul din alineatele respectivului amendament. Următoarea propunere este legată de cea precedentă stipulând abrogarea articolului 122 din Codul de Procedură Fiscală ce se referă la majorări de întârziere în cazul compensării.

PDL vizează şi modificarea articolului 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico – financiare, astfel încât cererile de amânare la plată a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate se pot depune până la data de 30 iunie 2011. „Având în vedere că starea de criză economică persistă şi chiar s-a accentuat, este necesară menţinerea facilităţilor fiscale acordate prin amânarea la plată. Această măsură sprijină operatorii economici aflaţi în dificultate economică temporară generată de lipsa lichidităţilor”, motivează iniţiatorii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed