Persoanele vaccinate pot renunța la mască? Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

0
79

Valeriu Gheorghiță susține că deși mai multe persoane au fost imunizate, masca de protecție încă trebuie să fie purtată, iar măsurile sanitare trebuie respectate.

Numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 2.040.532, iar imunizarea colectivă a ajuns la 15%. Chiar şi aşa, persoanele vaccinate nu ar trebui să renunțe la masca de protecţie şi nici la măsurile sanitare, precizează medicul Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că ar fi o decizie greșită, având în vedere mutațiile pe care le suferă virusul.

“Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective.

Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Totodată, nu toate persoanele îşi cunosc nivelul de anticorpi, iar astfel nu au de unde să ştie dacă sunt în cei 95% din cei care au un nivel suficient de protecție în faţa noului coronavirus.

“La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Respectarea măsurilor şi portul măștii, mai necesare în cazul persoanele imuno-deprimate

Persoanele imuno-deprimate sunt mult mai sensibile, aşa că ele ar trebui să respecte cu şi mai multă strictețe măsurile sanitare, în ciuda vaccinării.

“Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”, a adăugat el.