Piaţa de capital internaţională

La capitolul retaileri titlurile Carrefour au condus sirul scaderilor, cu o pierdere de peste 9 procente pe fondul reducerii recomandarilor de catre analisti si a scaderii increderii consumatorilor din Franta. In sectorul bancar pierderile s-au amplificat cu actiunile UBS s-au depreciar cu 4,9%, iar cele ale Royal Bank of Scotland Group Plc, au inchis pe o scadere de 3.7% Astfel indicele care reuneste actiunile principalelor companii europene Dow Jones Stoxx 600 a închis pe o pierdere de 2,5%. De la inceputul anului insă pierderea este mult mai mare -21 de procente.

Preturile record la petrol si accelerarea inflatiei au amplificat ingrijorarile ca bancile centrale vor continua sa majoreze costul creditelor iar pierderile de pe urma sectorului subprime vor depasi cu siguranta 400 de miliarde de dolari. Indicii nationali din 18 state europene dezvoltate au inchis pe scadere. FTSE 100 la Londra ascăzut cu 2,61%, CAC40 la Paris a pierdut 2,41% si Dax la Frankfurt a închis pe o scădere de 2,59 procente. Actiunile Fortis au scazut cu 2,3%. Tendinţa de scădere din pieţele dezvoltate s-a transmis şi în regiune. Aici perdantul zilei de ieri a fost indicele bursei din Austria cu un minus de 2,86%, urmat de indicele bursei de la Bucureşti cu o depreciere de 2,44% şi de cel al pieţei din Praga PX50 carea închis pe o scădere de 2 procente.

Tot pe minus, însă cu o pierdere ceva mai mică a închis şi indicele Bursei de la Budapesta Bux- 0,39. Notă discordantă de la trendul regiunii au focut indicii Sofix şi WIG 20 cu un câştig de 0,07 respectiv 0,63. Pierderi importante şi pe bursa din Statele Unite. Majoritatea acţiunilor a fost pe minus şi a trimis indicele Dow Jones Industrial Average către cel mai prost Iunie de la Marea Depreciere. Motivele sunt în mare măsură aceleaşi: scumpirea petrolului şi incertitudinilie privind evoluţia economică.

Acţiunile General Motors cel mai mare constructor auto american au înregistrat cea mai adâncă pierdere din ultimii trei ani după ce Goldman Sachs a sfătuit investitori să vândă titlurile GM. În sectorul bancar, Citigroup a fost cel care a condus şirul scăderilor după ce tot Goldman Sach a estimat că cea mai mare bancă din SUA după active va afişa noi pierderi importante în trimestrul al doilea şi că cel mai probabil nu va acorda dividende.

Şi sectorul de tehnologie care altă dată mai diminua din pierderile indicilor a fost afectat de scăderea majoră a titlurile Research In Motion, producătorul BlackBerry. Acţiunile s-au depreciat la cel mai jos nivel din 2001 încoace pe fondul îngrijorărilor lupta cu Apple va diminua veniturile. Astfel indicele Dow Jones Industrial Average a închis pe un minus de 3 procente la cel mai scăzut nivel din septembrie 2006 încoace 11.453 de puncte. Cu aproape 3% a scăzut şi indicele Standard & Poor’s 500, mai exact cu 2.9% consemnând cea mai mare scădere din ultimele 3 luni. Nici indicele de tehnologie Nasdaq nu a stat mai bine. El a închis pe o scădere de 3,3%, cea mai importantă din acest an .

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed