Picătura care a umplut paharul globalizării

Un articol publicat de site-ul italian de stânga Linkiesta încearcă să arate că, deși majoritatea imigranților sosesc în Europa nu fugind din calea războaielor și represiunii, acești oameni nu trebuie priviți ca reprezentând tot răul din lume. Problemele sociale, culturale și demografice create de acest influx își au originea în globalizare și criza în care se află clasa de mijloc din Occident. Imigranții nu sunt decât picătura care a umplut paharul.

 

De decenii, scrie Linkiesta, lumea vestică nu mai este condusă de partide de stânga sau de dreapta, ci de globaliști, ce care promovează deschiderea frontierelor și libera circulație a imigranților economici, și naționaliști, cei care doresc un control strict al granițelor și limitarea circulației imigranților. În ultimele decenii, puterea a fost exercitată de tabăra globalistă, iar scopul major al comercianților, multinaționalelor, acționarilor a fost profitul. Acest profit a fost obținut timp de decenii pe spatele clasei de mijloc occidentale, ”stoarsă” prin decizii globaliste precum anularea legii ce limita creditele, în timpul administrației Clinton, și apoi prin explozia creditelor imobiliare. Victoria lui Donald Trump la prezidențialele din SUA a fost pusă pe seama frustrării acestei categorii sociale.

 

Apoi, în cazul european și american, clasa de mijloc a fost victima politicilor companiilor de maximizare a profitului prin reduceri de cheltuieli și relocarea producției în state mai sărace și cu standarde sociale reduse, unde salariile nu depășeau 60% din valoarea din Occident, iar aici Linkiesta citează statele central și est-europene, precum și expansiunea vestică eșuată în Ucraina. Aceasta a fost prima manifestare a migrației economice, tradusă prin pierderea locurilor de muncă în Vest. Ulterior au urmat alte manifestări ale globalizării și goanei după profit: amputarea statului bunăstării de actualul președinte al Franței, în încercarea de a atrage companii, și situația din Germania, unde, scrie Linkiesta, reformele pieței muncii făcute în anii 2000 și care au menținut-o pe Angela Merkel la putere timp de patru mandate au dus practic a exploatarea angajaților germani în comparație cu generațiile precedente.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed