PNL și PSD se contrează pe Facebook pe succesul Acordului de la Bruxelles

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan, spune că „acordul la care a ajuns Consiliul European este bun pentru Europa și foarte bun pentru România”.

 

„România va primi în următorii ani mai multe fonduri europene decât a primit oricând până acum de la Uniunea Europeană, aproape 80 de miliarde de euro prin Bugetul multianual al UE și Pachetul de redresare. Pachetul de redresare economică al Uniunii Europene devine principala sursă de finanțare a planului de relansare al Guvernului României”, susține Mureșan.

 

El precizează că bugetul final al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi adoptat în Parlamentul European ca urmare a negocierii dintre Parlament și Consiliu.

 

Siegfried Mureşan anunţă că joi, 23 iulie, va avea loc o reuniune extraordinară a Parlamentului European în care se va dezbate acordul din Consiliul European și se va adopta o rezoluție care va constitui poziția Parlamentului pentru negocierile finale cu Consiliul.

 

 

La rândul său europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă că față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european.

Potrivit acestuia, liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România față de formula inițială.

 

„Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi”, susține Negrescu.

 

Social-democratul enumeră ce trebuia, în opinia sa, să primească România și nu a obținut echipa de negociere: minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare) din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România regula N+3 aplicată planului de relansare mai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interes să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengen alocarea pe anvelope naționale a programelor administrate de Comisia Europeană un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare fără resurse proprii care să coste prea mult România.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed