PO-CHENG TSAI: „Ceea ce creez este o reflectare a culturii mele”

Compania B. Dance vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI, cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, ora 20:00, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

„Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o „țară a minunilor” cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală.

„Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Combină stilurile de dans din Asia de Est cu dansul contemporan occidental, balet, hip hop, jazz, tai chi, arte marțiale, kung fu, dans popular chinezesc. […] Acrobațiile completează piesa: picioarele se mișcă ca niște bricege ascuțite, apoi din nou ca niște valuri curgătoare”, scrie Luzerner Zeitung despre „Alice”.

Coregraful Po-Cheng Tsai a absolvit Universitatea Națională de Arte din Taipei în 2009. În urma studiilor, a fondat B. DANCE și și-a găsit propriul limbaj și estetica coregrafică. Artistul combină mișcările tradiționale asiatice, artele marțiale și dansul contemporan, forțând limitele pentru a aduce laolaltă misticismul și fantezia orientală în spectacole emoționante, accesibile publicului. Po-Cheng Tsai a fost desemnat Coregraful anului 2018 de revista germană Tanz. În 2019, B. DANCE a primit premiul Mervyn Stutter „Spirit of the Fringe” în cadrul Festivalului Fringe de la Edinburgh. Premiat de mai multe ori în cadrul unor concursuri coregrafice internaționale, Po-Cheng Tsai a creat coregrafii și pentru companii de dans renumite, precum Introdans, Tanz Luzerner Theatre, Gauthier Dance, Cloud Gate 2, Bern Tanzcompagnie și La Veronal.

Bilete: AICI

– Prezența companiei B.Dance în România este o premieră pentru țara noastră. Care sunt așteptările de la întâlnirea cu publicul de aici?
Suntem foarte încântați și nerăbdători să anunțăm primele noastre spectacole prezentând stilul artistic asiatic și elementele culturale abordate de B.DNCE publicului minunat din România!

– Care este intenția coregrafică pentru spectacolul „Alice”?
Să aducem în atenție impactul cultural, reducând, în același timp, prăpastia dintre culturile orientale și cele occidentale. Cel mai important cred însă că oferă oportunitatea publicului să întâlnească estetica B.DANCE.

– Prezentarea spectacolului precizează că prezintă varianta clasică a operei literare. Ce mai e de „inventat” în legătură cu acest titlu, atât de des pus în scenă?
Scopul nostru principal a fost să surprindem publicul și să le oferim oamenilor o experiență vizuală complet nouă, pe care nu au văzut-o niciodată. Sperăm că le va plăcea!


– Care este specificul „discursului” coregrafic pentru acest titlu?
De fapt, am ales acest subiect pentru că este foarte popular și binecunoscut de toată lumea. Am vrut să-i dăm propria noastră tușă, oferindu-i și o perspectivă specifică Estului.  

– În ce măsură sporesc costumele expresivitatea coregrafiei?
Costumul este un alt personaj, în fiecare fragment de dans. Sunt un fan al modei, așa că de obicei încerc să creez o personalitate cu totul specială pentru costume, care să scoată personajele în evidență și să le adauge mai multă specificitate.

– Cât de puternică este influență asiatică în această coregrafie?
Fiind coregraf din Asia, trebuie să subliniez că munca mea nu este influențată de elementele asiatice, ci mai degrabă aceste elemente sunt înrădăcinate în mod inerent în ființa mea. Ceea ce creez este o reflectare a culturii mele și a fundației mele personale.

– Ce înseamnă exact „influență asiatică” într-o coregrafie? Mișcările… au vreo semnificație tradițională?
Pentru mine, este de fapt mai mult despre conversia simbolurilor culturale.

– Arte marțiale și dans contemporan. De unde începe fiecare în acest limbaj scenic?
După cum am menționat, ne străduim să reducem prăpastia dintre culturile orientale și cele occidentale, iar acest lucru este evident pe parcursul întregului spectacol.

Invitația pentru publicul din România este…
Această lucrare vă va lărgi foarte mult orizonturile. Asigurați-vă că nu ratați această oportunitate pentru a vă alătura acestei experiențe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed