Politica lui Trump umple buzunarele petroliştilor americani, dar sporeşte puterea Rusiei

Retragerea SUA din acordul cu Iranul, urmată de sancţiuni şi de ameninţări, a dus la creşterea livrărilor de ţiţei american pe pieţele unde, din cauza sancţiunilor, nu mai ajunge petrolul din Iran. În aceste condiţii, Iranul se îndreaptă spre ceea ce pare a fi unica sa soluţie: îndepărtarea de lumea occidentală şi apropierea de Rusia,care deja a anunţat că are miliardele de dolari la dispoziţie.

 

Retragerea SUA din greu obţinutul acord nuclear cu Iranul, decisă de Donald Trump în această primăvară are efecte previzibile în termeni de câştiguri pentru companiile petroliere mai ales americane. Oricum, exporturile energetice americane către Europa crescuseră la niveluri istorice înainte de începutul lunii mai, când Trump a anunţat decizia, iar sancţiunile anunţate atunci-toţi cumpărătorii de petrol Iranian trebuie să oprească toate achizţiile în termen de şase luni (termenul expiră în noiembrie) îşi fac deja efectele.

 

În aprilie, cantitatea de petrol şi condensat american vândută statelor din Europa a ajuns la nivelul record al tuturor timpurilor, de 550.000 de barili pe zi. Dacă Europa era în 2017 ţinta a 7% din totalul exporturilor americane, în acest an procentul ar urma să ajungă la 12%.

 

Pare însă că lui Trump nu i-a ajuns. O parte a lumii se conformează solicitărilor americane şi, sub presiunea viitoarelor sancţiuni, înlocuiesc ţiţeiul iranian cu cel american.

 

Trump și-a exprimatt după întâlnirea avută cu Putin la Helsinki speranța unei colaborări ruso-americane mai bune în Siria. Ambele mari puteri ar avea potențialul de a salva viețile a mii de oameni în această țară afectată de război civil, a arătat Trump. Nu trebuie permis ca Iranul să profite de campania de succes împotriva rețelei teroriste a „Statului Islamic”. Iranul este ca și Rusia un aliat al președintelui sirian Bashar al Assad.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed