x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(7) "politic"

Ponta a făcut anunțul: Vrea să-l dea jos pe Dragnea

Schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor reprezintă o prioritate, spune preşedintele Pro România, Victor Ponta, candidat la alegerile europarlamentare.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 14.05.2019, 15:25

 

 

“Prioritară este schimbarea domnului Dragnea de la Camera Deputaţilor. (…) De fapt, acolo este călcâiul lui Ahile, dacă vrei să ai succes. Altfel, la moţiunea de cenzură, atât timp cât nu votează UDMR, cât nu votează ALDE nu o să ai succes, va fi doar un eşec. (…) Atât timp cât domnul Dragnea rămâne sus acolo la pupitru şi poate să negocieze cu UDMR şi cu ALDE nu ai o şansă. Deci, din punctul de vedere al Pro România bătălia de la Camera Deputaţilor e prioritate”, susţine Ponta.

 

Liderul Pro România spune că formaţiunea sa îşi doreşte să obţină trei-patru mandate de eurodeputat. Cât priveşte referendumul pe justiţie, Ponta precizează că va vota “pentru”, având în vedere temele alese, dar îl consideră “o ocazie ratată” din punct de vedere al eficienţei.

 

De asemenea, Victor Ponta anunţă că nu se va înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale, dar Pro România va avea un candidat -“o persoană proeuropeană şi intelectuală”.

 

AGERPRES: Domnule Victor Ponta, în calitate de preşedinte al unui partid tânăr care participă pentru prima dată la un scrutin electoral, care sunt obiectivele dumneavoastră şi ale formaţiunii pe care o conduceţi în legătură cu alegerile europarlamentare din 26 mai? Cu ce atuuri faţă de contracandidaţii dumneavoastră veniţi în faţa electoratului şi ce scor vă propuneţi?
Victor Ponta: În primul rând, tocmai pentru că aţi spus că e un partid nou-nouţ şi e prima dată când participăm la alegeri, primul obiectiv e ca oamenii să ştie că există Pro România. Vă daţi seama că sunt încă destui, în special votanţi pro PSD, care ştiu că Victor Ponta, Corina Creţu, Tudose – cred că suntem încă la PSD. Deci, primul lucru, să ştie lumea de Pro România, să ştie că există, să ne facem structuri în teritoriu, să vorbim, să ne facem oamenilor cunoscuţi. Nu poţi să votezi ceva ce nu cunoşti. În al doilea rând, aş vrea ca oameni aşa cum e Corina Creţu să-şi continue activitatea la Bruxelles. Ea, cu siguranţă, este cel mai important reprezentant al României, a fost şapte ani europarlamentar, vicepreşedinte al Parlamentului şi cinci ani comisar pentru politici regionale. Are un grad de favorabilitate extraordinar, mult peste mine, peste domnul Iohannis, e femeie, social-democrată, a făcut treabă bună şi mi-aş dori ca în continuare în următorii cinci ani să fie la Bruxelles, să continue aceste proiecte. Mihai Tudose, la fel, este foarte cunoscut nu doar pentru activitatea de prim-ministru sau ministru în cabinetul meu, ci şi pentru 20 de ani în care a reprezentat România la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Iurie Leancă, cel care este al treilea, practic, fost premier, actual vicepremier pentru integrare europeană al Republicii Moldova. E un mesaj foarte clar că din punctul nostru de vedere, al Pro România: românii sunt nu doar pe teritoriul nostru, sunt şi în Basarabia, sunt în Bucovina, în Italia în Spania, peste tot sunt români, şi trebuie să-i reprezinte pe toţi.

 

Care este obiectivul? Cu siguranţă ne dorim trei-patru mandate. Nu se pune problema acum, la prima confruntare să ne batem pentru primul sau al doilea loc. PSD şi PNL au nişte structuri foarte vechi, însă calitatea candidaţilor noştri, din punctul acesta de vedere, sigur, fiecare îi laudă pe ai lui, dar eu cred că trei prim-miniştri, Victor Ponta, Mihai Tudose, Iurie Leancă, un comisar european în primele patru poziţii nu prea are niciun alt partid. Şi cu atât mai puţin fostul nostru şi competitorul nostru, practic, pe partea de centru-stânga, PSD, unde, sigur, sunt mai puţini oameni din PSD, sunt oameni aduşi din televiziune, din alte zone. Am avut mare şansă la tragerea la sorţi, suntem pe prima pagină a buletinului de vot şi chiar aşa este lista Pro România lângă lista domnului Dragnea şi foarte mulţi oameni vor putea să compare calitatea candidaţilor.

 

Ce este cel mai important, din punctul nostru de vedere, mai departe pentru cei care vor merge acolo: să sprijinim un parcurs european al României. Din acest punct de vedere ne-am despărţit total de PSD care, în ultima perioadă, este, sau mă rog, liderii săi, că eu nu cred că alegătorii, ci liderii sunt foarte antieuropeni, sunt foarte radicali împotriva Europei. Noi trebuie să explicăm în continuare că pentru România este esenţial să rămână în Europa. Uitaţi-vă la Ucraina, uitaţi-vă la Republica Moldova, la Georgia, la alte ţări care nu au intrat în UE. Sunt în urma noastră cu destui ani, şi sub pericolul rusesc şi sub crize economice şi sociale.

 

Sigur că sunt multe lucruri mai bune de făcut, să luăm mai mulţi bani în primul rând. Am luat doar 20% din banii europeni pentru infrastructură, pentru drumuri, pentru spitale şi pentru şcoli. Să fim primiţi în spaţiul Schengen (…) nu doar spaţiul Schengen, ci şi moneda euro, până la urmă tot ceea ce ţine de calitatea de european. Noi trebuie să le spunem oamenilor că fără subvenţiile de la UE în agricultură vom avea un dezastru, că fără banii pentru autostrăzi nu o să avem niciodată bani din bugetul nostru, bugetul nostru se duce cu totul pe pensii şi salarii, nu rămâne niciun euro să faci şosele, că fără proiectele de spitale, cele trei spitale regionale, nu o să avem niciodată spitale noi. Şi că, mai ales, cel mai important lucru, poate generaţiile mai în vârstă îşi mai amintesc cum e fără Europa, cei mai tineri s-au născut europeni, vor să să fie europeni. Noi, dacă le spunem copiilor noştri că plecăm din Europa, cum le zice domnul Dragnea, ei, o să plece ei în Europa, în Franţa, în Italia, în Spania, şi o să rămânem aici mult prea puţini.

 

mai multe, pe Agerpres