Țara unde primești bani de la stat fără să muncești

Un mic stat situat pe Peninsula Arabică, având o populație doar de două ori mai mare decât Bucureștiul, este al cincilea cel mai bogat din lume. Este vorba despre Kuweit, unde majoritatea celor aproape 4 milioane de locuitori nu muncesc nu pentru că nu au de lucru, ci pentru că țara este într-atât de bogată datorită rezervelor de petrol, încât preferă să plătească imigranții să le facă aproape toate muncile.

 

Kuweitul deține rezerve de petrol estimate la 102 miliarde barili, reprezentând circa 7% din rezervele mondiale de țiței. Veniturile din petrol asigură aproape jumătate din PIB-ul țării și 95% din veniturile din export, precum și 95% din veniturile guvernamentale.

 

Kuweitienii „puri”, cetățenii de bază ai țării, cifrați la aproximativ un milion de persoane, au și cele mai extinse drepturi, beneficiind de această primă de Ziua Națională, dar și de educație și asistență medicală gratuite sau locuri de muncă foarte bine plătite. Salariile în Kuweit pornesc de la 1.800 de dolari pe lună și ajung și la 9.000 de dolari lunar.

 

PIB-ul țării este de 167,9 miliarde de dolari, iar PIB-ul pe cap de locuitori se ridică la 81.800 de dolari, din acest punct de vedere Kuweitul fiind a cincea cea mai bogată țară din lume.

 

Datele statistice arată că, din totalul salariaților din Kuweit, doar 18% sunt localnici, iar restul provin din alte state sau sunt beduini fără să aibă un loc stabil de trai și fără să dețină cetățenia kuweitiană. Datele Biroului kuweitian de Statistică arată că, în anul 2011, dintr-un total de 1,73 milioane de angajați, doar circa 325.600 erau cetățeni ai Kuweitului, restul de 1,41 milioane de salariați fiind străini.

 

Iar cifrele bugetare sunt de neimaginat pentru România. Conform datelor pe anul 2012, veniturile bugetare s-au cifrat la 115,8 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile s-au cifrat la 58,08 miliarde de dolari, rezultând un excedent bugetar echivalent cu 33,3% din PIB.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed